Mats Köhlert (l), de Duitse aanwinst van koploper Willem II met onverwachte talenten
NOS Voetbal

Köhlert & co, dit zijn de nieuwe gezichten van de eredivisie

  • Bastiaan Thuijsman

  • Bastiaan Thuijsman

Nieuw voetbalseizoen, nieuwe kansen en nieuwe namen. De eredivisie is inmiddels vier speelrondes op weg, waarin nieuwe en al wat oudere, maar onbekende gezichten de show stelen. Vijf blikvangers, in willekeurige volgorde.

Evert Linthorst (VVV-Venlo)

19 jaar, geboren Venlonaar, centrale middenvelder, scorend tegen Ajax en de beul van FC Utrecht met twee goals: Evert Linthorst is een opvallende verschijning bij VVV. En niet alleen vanwege zijn voetbalkwaliteiten.

Linthorst is namelijk geen typische voetballer. Hij heeft geen tattoos, geen opgeschoren haar, wil meer dan alleen sportief succes en zit op LinkedIn.

Evert Linthorst, Venlose 'kakker' blinkt uit bij VVV

"Ik kan er wel om lachen als ik een kakker word genoemd, een hockeytype. Laat mij er maar anders uitzien dan de rest, dat vind ik prima", zei hij daar begin dit jaar over tegen De Limburger.

De jongeling kwam in 2009 in de VVV-opleiding terecht, vertrok naar PSV, maar keerde na een jaartje Venlosche Boys in 2017 terug. Linthorst ligt nog maar een jaar vast in Venlo, maar tekent binnenkort een nieuwe verbintenis tot 2022.

Keito Nakamura (FC Twente)

Ted van Leeuwen noemde het "een klein wonder" dat FC Twente erin was geslaagd Keito Nakamura vast te leggen. De 19-jarige aanvaller stond volgens de technisch directeur immers bekend als "een van de allergrootste talenten van Japan". En eerlijk is eerlijk: Nakamura is prima begonnen in Enschede.

Snel, behendig, een goede dribbelaar en al tweemaal trefzeker dit seizoen. Tegen PSV gaf Nakamura direct zijn visitekaartje af, met een dribbel naar binnen en een raak schot in de lange hoek. Tegen FC Groningen, de club die ook op hem aasde, liet hij zien ook te kunnen scoren uit een vrije trap.

Keito Nakamura, 'klein wonder' van FC Twente

FC Twente heeft Nakamura, ondanks zijn kunststukje in Groningen geen familie van vrijetrappenkoning Shunsuke, voor twee jaar gehuurd van Gamba Osaka, met de mogelijkheid hem daarna definitief over te nemen. De linksbuiten is international van Japan onder 20.

Mats Köhlert (Willem II)

Er zijn genoeg voetballers die aardig kunnen acteren, maar meestal doen zij dat binnen de lijnen. Mats Köhlert is hierop een uitzondering.

De 21-jarige Duitser speelde als kind onder meer in de Duitse krimi Tatort. "Een klein rolletje", volgens Köhlert zelf, maar wie zegt het hem na?

Mats Köhlert, Duitse Krimi-acteur in schijnwerpers bij koploper

De camera's wisten Köhlert afgelopen weekend eveneens te vinden, ditmaal omdat hij uitblonk voor Willem II. Twee keer scoorde de linksbuiten tegen FC Emmen, de ene goal nog mooier dan de ander. Het leverde de Tilburgers de koppositie op, een ongekende weelde.

Köhlert kwam deze zomer transfervrij over van Hamburger SV. Daar begon hij eind vorig seizoen voorzichtig door te breken in het eerste elftal, met onder meer zijn eerste basisplaats in de laatste wedstrijd van het seizoen. In 2013 maakte hij als jeugdspeler de gevoelige overstap van St. Pauli naar HSV.

Ibrahim Dresevic (sc Heerenveen)

Achteloos en ogenschijnlijk moeiteloos knalde Ibrahim Dresevic zichzelf naar een plekje in de schijnwerpers, thuis tegen Feyenoord. Zijn schot, van een meter of veertig, zwabberde binnen. Een fraaie goal. En eentje die de 22-jarige centrumverdediger typeert.

"Het is een moeilijk schot. Soms gaat het goed, soms gaat hij hoog over", wist Dresevic. De scheidslijn tussen succes en falen was dun, maar dat schrok hem niet af. Zoals hij sowieso graag risico in zijn spel legt, als opbouwend sterke verdediger. Hij, een stille jongen met een goed schot, wiens concentratie nog weleens te wensen overlaat.

Ibrahim Dresevic geeft visitekaartje af met zwabberbal in De Kuip

Of liet, want volgens Dresevic zelf heeft hij nu de juiste balans gevonden, een halfjaar nadat Heerenveen hem oppikte in Zweden. Daar brak hij door bij Elfsborg, als zoon van een uit Montenegro afkomstige Albanese vader en een Montenegrijnse moeder, die ervoor koos om Kosovo te vertegenwoordigen. Lees die zin nog maar eens rustig terug.

Issah Abass (FC Utrecht)

"Ik ben snel, fit en sterk", zei Issah Abass bij zijn presentatie. De Feyenoord-verdediging heeft dat inmiddels aan den lijve ondervonden. Abass onderschepte de bal in De Kuip diep op eigen helft en was weg: doelpunt. Welkom in de eredivisie.

Issah Abass, Ghanees sprintwonder op voetbalschoenen

De Ghanees benut zijn razendsnelle benen zo goed mogelijk door negentig minuten lang op het randje van buitenspel te spelen. Een speelwijze die overigens ook zo zijn nadelen kan hebben. In de thuiswedstrijd tegen VVV werd de 20-jarige spits liefst zes keer teruggevlagd.

FC Utrecht huurt Abass voor één seizoen van Mainz 05, dat hem een jaar geleden oppikte in Slovenië. In Duitsland kwam de jonge spits niet aan spelen toe, in Utrecht lijkt hij - voorlopig - zijn plekje te hebben gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl