Overgang soms bestempeld als burn-out, arbodienst voor vrouwen wil er wat aan doen
Omdat er bij arboartsen te weinig kennis is over de overgang, zitten mogelijk veel vrouwen onnodig lang ziek thuis. Dat zegt gynaecologenvereniging NVOG. Om iets aan dit probleem te doen is er een nieuwe arbodienst opgericht, speciaal gericht op vrouwen.
Gynaecologen trekken al jaren aan de bel over de slechte signalering van overgangsklachten bij werkende vrouwen. Het probleem is dat deze vrouwen vaak ten onrechte de diagnose burn-out krijgen, waarbij het om psychische klachten gaat. Klachten veroorzaakt door de overgang zijn hormonaal van aard en vereisen dus ook een andere aanpak.
Een nieuwe arbodienst, HealthyWoman, zet 'overgangsconsulenten' in, die vrouwen ondersteunen die nu ziek thuiszitten. Ook de belangenvereniging van arbodiensten erkent dat het bij keuringsartsen vaak schort aan kennis op dit vlak.
'Overgang is geen ziekte'
De thuiszorgorganisatie die als eerste met HealthyWoman in zee is gegaan, is enthousiast over de eerste resultaten van de proef. Zo'n 50 thuiszorgmedewerksters hebben meegedaan. De meesten zijn positief over de aanpak, een kwart van de vrouwen heeft aangegeven veel beter in haar vel te zitten.
Ook thuishulpmedewerker Babette Lukassen realiseerde zich eerst niet dat ze in de overgang was gekomen. Via HealthyWoman kreeg Lukassen wandeltherapie aangeboden: lange wandelingen maken terwijl je met een coach over je klachten praat.
Klachten die met de overgang samenhangen zijn vaak moeilijk te onderscheiden van burn-outklachten. Maar vrouwen in de overgang kunnen, volgens de nieuwe arbodienst, met de juiste aanpak weer veel sneller aan het werk dan mensen met een burn-out.
Vrouwen met overgangsklachten voelen zich volgens Joyce van Dijk, oprichter van HealthyWoman, vaak helemaal niet begrepen door hun werkgever. "De overgang is geen ziekte en toch zitten er heel veel vrouwen onterecht thuis. Het helpt ook niet dat er voor vrouwen zelf nog zoveel onbekend is over de overgang."
'Kwart heeft veel last van overgang'
Volgens Dorenda van Dijken van gynaecologenvereniging NVOG heeft 20 procent van de vrouwen helemaal geen klachten als hun menstruatie stopt. "Maar ruim een kwart van de vrouwen heeft echt heel erg last van de overgang. Daardoor hebben vrouwen in de overgang zes keer meer kans op ziekteverzuim."
Sommige vrouwen blijven jaren ziek thuis zonder dat ze weten wat er aan de hand is. Dat kan voor werkgevers flink in de papieren lopen. Het kost gemiddeld zo'n 250 euro per dag als een werknemer ziek thuis zit. Daarbij zijn de kosten voor vervangend personeel nog niet meegerekend.
Nog veel onbekend
Bij werkgevers is vaak weinig bekend over de klachten die vrouwen in de overgang kunnen hebben. Dit bevestigt ook thuiszorgorganisatie T-zorg. "Er zijn zo'n 10.000 mensen in dienst bij ons. Daarvan is 97 procent vrouw en de gemiddelde leeftijd is 47. Het is duidelijk dat een groot deel van onze vrouwen hier baat bij kan hebben", zegt Virginia Tetelepta, manager bij T-zorg.
Werkgevers moet zieke werknemers begeleiding bieden om zo mogelijk weer aan de slag te kunnen. Ze maken daarbij gebruik van een arbodienst met artsen die kunnen vaststellen wat de zieke werknemer mankeert. Bij deze bedrijfsartsen is vaak weinig kennis over overgangsklachten, bevestigt ook de belangenvereniging van arbodiensten Oval.
Hieronder legt gynaecoloog Dorenda van Dijken uit waar vrouwen last van kunnen hebben in de overgang. Klik op de tweet voor de video van Nieuwsuur:
Joyce van Dijk wil met HealthyWoman meer bewustzijn creëren bij vrouwen, werkgevers en reguliere arbodiensten. Brancheorganisatie Oval is heel positief. "Ik verwacht dat alle bedrijfsartsen meer aandacht voor de overgang zullen krijgen. Ook in de opleidingen moet hier expliciet aandacht voor komen en zo kan het breed opgepakt worden", zegt Petra van de Goorbergh, directeur van Oval.
Gezondheidsdienstverlener HumanTotalCare, waar onder andere ArboNed deel van uitmaakt, is blij met de aandacht voor vrouwen in de overgang, maar wil niet vervallen in groepsdenken. "Specialisatie en maatwerk is cruciaal maar je moet oppassen dat je bij vrouwen niet te snel overgang aanmerkt als klacht en andere dingen niet ziet, want dan schiet je door", zegt bestuursvoorzitter Michel Verwoest. "De brede context blijft belangrijk. De werksituatie, persoonlijkheid, opleiding, geslacht, de sociale context thuis spelen allemaal een rol."