Hockeyers sluiten EK af met zege op Duitsland in duel om brons

Hockeymannen met EK-brons naar huis dankzij zege op Duitsland

De Nederlandse hockeymannen hebben hun EK afgesloten met een geflatteerde 4-0 zege op Duitsland, waardoor de onttroonde kampioen met brons op zak huiswaarts keert.

Nederland, dat in de halve finales met 4-3 had verloren van Spanje, toonde zich veel effectiever dan de in kansen grossierende - en missende - opponent. Bjorn Kellerman voor de pauze en Mirco Pruyser, Jeroen Hertzberger en Mink van der Weerden erna waren de doelpuntenmakers.

Het duel kwam pas op gang na de 1-0 van Kellerman die in de negentiende minuut de bal op het middenveld veroverde en na een combinatie met Hertzberger met een harde klap de verre hoek vond.

Voortreffelijke Van der Ven

Duitsland, dat in de poule met 3-2 had verloren van Nederland, schrok prompt wakker en zette flink aan. De kansen regen zich aaneen en het was vooral aan de voortreffelijk Sam van der Ven te danken dat het 1-0 bleef. De HGC-doelman stond keer op keer paraat en kreeg anders wel assistentie van Lars Balk, die een keer op de lijn redde, of van de paal.

Een van de vele reddingen van Oranje-doelman Sam van der Ven

Aan het eind van het derde kwart tikte Mirco Pruijser de 2-0 binnen na een voorzet van Thierry Brinkman, waarna het geloof bij Duitsland in een goed resultaat langzaam wegzakte.

Hertzberger scoorde in de 58ste minuut vanaf de stip nadat Kellerman was gevloerd door de Duitse doelman, waarna Mink van der Weerden in de slotseconden ook nog Oranjes tweede strafcorner verzilverde en de eindstand op 4-0 bepaalde.

Door het missen van de Europese titel is de Nederlandse ploeg nog niet zeker van deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Japan. In oktober kan Oranje tijdens een play-off in eigen land alsnog een ticket bemachtigen.