NOS Nieuws

1 miljoen euro winnen? Bewijs dat de stad Bielefeld niet bestaat

"Bielefeld, das gibt's doch gar nicht?" horen de inwoners van de Duitse stad regelmatig. Wat ooit begon als een grap, leeft nu al 25 jaar zijn eigen leven als complottheorie. Om voor eens en altijd af te rekenen met de mythe dat de stad niet bestaat, looft de gemeente nu een geldprijs uit. Met de hashtag #bielefeldmillion worden mensen aangemoedigd om hun ultieme bewijsvoering op te sturen.

De actie verspreidde zich als een lopend vuurtje in internationale media en op kanalen als Twitter doen al veel mensen een gooi naar de hoofdprijs:

De theorie ontstond 25 jaar geleden op een feestje. De grondlegger van de theorie, Achim Held, raakte daar met iemand in gesprek en vroeg waar diegene woonde. "Bielefeld" was zijn antwoord. De informaticastudent had moeite de Bielefelder te geloven. Achim, en met hem vele anderen die avond, had nog nooit gehoord van de stad in het westen van Duitsland.

Op de terugweg naar huis passeerde Achim op de snelweg de afslag naar Bielefeld. Door het bord stond een dikke streep vanwege werkzaamheden. Zo kwam hij op het idee om de Bielefeld-Verschwörung, oftewel complottheorie, op internet te lanceren. Maar wat was bedoeld als grap om te laten zien hoe lachwekkend complottheorieën zijn, ging uiteindelijk een eigen leven leiden.

Toegangspoort tot Atlantis

Op internet zijn na 25 jaar Bielefeld-Verschwörung de meest creatieve theorieën te vinden. Zo bedacht iemand dat Bielefeld de toegangspoort naar de verzonken stad Atlantis is. Een ander suggereerde dat de universiteit eigenlijk een ruimteschip is, bewoond door groene buitenaardse wezens.

Ook bondskanselier Merkel heeft zich wel eens aan de theorie gewaagd. In 2012 refereerde ze aan een evenement in Bielefeld waar ze aan had deelgenomen. "Als het al bestaat", voegde Merkel daaraan toe. "Maar ik heb de indruk dat ik er toch ben geweest. En ik kom er graag nog eens."

Eindelijk op de kaart gezet

De 330.000 inwoners van de stad moeten al jaren de opmerkingen verduren, schrijft de lokale Bielefeld Marketing met een knipoog. "Nu is het tijd om zelf eens goed te lachen." Ze kijken uit naar de inzendingen, en beloven ze allemaal kritisch tegen het licht te houden.

De stad denkt er voor 99,9 procent zeker van zijn het bewijs te kunnen ontkrachten. Maar of de theorie daarmee ook de wereld wordt uit geholpen, blijft nog even de vraag. Eén ding is in ieder geval zeker: Bielefeld zet zich met deze actie nog eens goed op de kaart.

En mocht je zelf nou denken te beschikken over uitsluitend bewijsmateriaal? Je hebt tot 4 september middernacht om het op sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl