NOS Voetbal

Stam: 'Spelers gewoon fit, missen alleen wedstrijdritme'

Stam: 'Spelers gewoon fit, missen alleen wedstrijdritme'

Het was afgelopen zondag een bijzonder gezicht na 80 minuten spelen in Rotterdam: meerdere spelers van Feyenoord lagen tijdens het thuisduel met FC Utrecht op het gras met krampverschijnselen. Volgens velen een ernstige zaak zo vroeg in het seizoen, maar volgens trainer Jaap Stam niet iets om je zorgen over te maken.

"We hebben te maken met spelers die wedstrijdritme missen. Die zijn wel fit. Alleen, om drie keer in de week 90 minuten te voetballen, dat is heel wat anders. En als spelers dat moeten opbrengen, dan kan het zo zijn dat ze kramp krijgen", vertelde Stam op de persconferentie in aanloop naar de play-offs in de Europa League. Feyenoord treft daarin donderdagavond Hapoel Beer Sheva uit Israël.

Rick Karsdorp ligt met kramp op het veld in het duel met FC Utrecht

"Je hebt te maken met jongens die vorig jaar hier bij de club weinig gespeeld hebben, jongens die geblesseerd erbij zijn gekomen en andere jongens die erbij zijn gekomen die bij hun vorige club weinig hebben gespeeld. Het vergt tijd voordat die op een bepaald niveau komen."

Fer aardig op weg

Een van de spelers die nog niet helemaal wedstrijdfit is, is Leroy Fer. De krachtige middenvelder, die deze zomer zijn contract bij Swansea City niet verlengd zag worden en transfervrij naar Rotterdam kwam, zat naast Stam en probeerde een toelichting te geven op wat die term 'wedstrijdfit' eigenlijk precies inhoudt.

"Dat is iets heel anders dan 'gewoon' fit zijn. In de wedstrijden heb je toch een ander soort intensiteit dan op de training. Wedstrijdfit zijn, is voor mij belangrijk om het zo drie wedstrijden in de week 90 minuten lang vol te kunnen houden. Ik denk dat ik nu aardig op weg ben en ik hoop dat, als we doorgaan in Europa, ik dat kan volhouden."

Fer: 'Ben aardig op weg'

Of Feyenoord Europees nog even actief blijft, hangt af van de twee wedstrijden tegen Hapoel Beer Sheva. Donderdag wacht in De Kuip de eerste ontmoeting met de Israëlische nummer drie van afgelopen seizoen. Winst in het tweeluik betekent plaatsing voor de groepsfase van de Europa League.

Stam heeft Hapoel zien spelen en uitgebreid geanalyseerd. Een van de belangrijkste zaken die daaruit naar voren kwam, was de vaardigheid van de Israëliërs om in meerdere systemen te spelen.

"Het zijn technisch vaardige spelers, die redelijk rap zijn ook. De trainer zet de systemen ook regelmatig om in wedstrijden, daar moeten we allemaal rekening mee houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl