NOS NieuwsAangepast

Hulpvraag bij stoppen met roken in drie jaar fors toegenomen

De vraag naar hulp bij het stoppen met roken is de afgelopen drie jaar fors gestegen. De vier grootste zorgverzekeraars (Zilveren Kruis Achmea, VGZ, CZ en Menzis) vergoedden vorig jaar een cursus of medicatie van 54.000 cliënten die wilden stoppen met roken. In 2015 waren dat er 30.000.

Het het AD stelde vanmorgen op basis van gegevens van drie verzekeraars (VGZ, CZ en Menzis) dat de hulpvraag voor stoppen met roken in zes jaar was vertwaalfvoudigd, van bijna 3200 in 2012 tot 40.000 in 2018.

In werkelijkheid klopten meer rokers voor hulp aan bij hun zorgverzekeraar. De vier verzekeraars hebben samen 86 procent van de zorgverzekeringsmarkt in handen.

De vraag naar hulp bij het stoppen met roken zal volgend jaar vermoedelijk verder groeien. Sinds 2011 worden de kosten voor één stoppoging per jaar vergoed door de basisverzekering. Daarvoor geldt wel een eigen risico. Dat is voor veel mensen reden om geen hulp aan te vragen. Volgend jaar gaat ondersteuning bij het stoppen niet meer ten koste het eigen risico.

Roken worden steeds verder teruggedrongen. Waar mag het straks nog, zocht Nieuwsuur uit:

'Rookvrije generatie is kwestie van tijd'

Het Trimbos Instituut is blij dat steeds meer rokers hulp zoeken. "Als ze een stoppoging doen is het belangrijk dat ze dat op een zo effectief mogelijke manier doen, en dan komt die stopondersteuning om de hoek kijken", zei Marc Willemsen van het Trimbos Instituut in het NOS Radio 1 Journaal.

Studies tonen aan dat een roker gemiddeld 7 of 8 stoppogingen nodig heeft voordat hij definitief van het roken af is. "Dat geeft aan dat het echt een zware verslaving is", zei Willemsen. Hij vindt het daarom belangrijk dat verzekeraars vaker dan een keer per jaar een stoppoging vergoeden. Dat is nu meestal niet het geval.

Zware rokers

Nederland telt 3,1 miljoen rokers, onder wie 465.000 zware rokers. Zware rokers leven gemiddeld dertien jaar korter dan niet-rokers, matige rokers verliezen gemiddeld negen levensjaren.

Elk jaar doen 1 miljoen rokers een poging om te stoppen. Slechts 5 procent lukt dat op eigen kracht, 20 tot 30 procent lukt dat na het volgen van een cursus.

NOS op 3 maakte eerder een video over hoe het imago van de roker in de jaren is veranderd:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl