Hoe sportjournalist Anton Witkamp de Europese Supercup bedacht
Met drie Europa Cup I-overwinningen op rij was de prijzenkast van het Nederlandse voetbal in 1972 overvol. Maar er kon er nog wel een trofee bij, vond sportjournalist Anton Witkamp destijds.
Hij bedacht een wedstrijd tussen de winnaars van de Europa Cup I en de Europa Cup II in dat jaar, Ajax en Glasgow Rangers. Het bleek de geboorte van een traditie.
De Europese voetbalbond UEFA nam het jaar erop al de organisatie over. En vanavond staan Liverpool en Chelsea in Istanbul tegenover elkaar in de 45ste editie van de Europese Supercup, zoals de prijs heet. Hoe is het zover gekomen?
Media organiseren sportevenementen
Anton Witkamp was chef sport van De Telegraaf toen hij met het idee van de Supercup kwam. "Het was een tijd dat grote evenementen door grote media werden bedacht", zegt Jaap de Groot, jarenlang collega van Witkamp in Amsterdam.
"In 1969 introduceerde de krant de naam Telesport voor het sportkatern en er was behoefte om die merknaam buiten de sportjournalistiek neer te zetten", aldus De Groot. "Je wilde laten zien dat je als sportredactie meer was dan de artikelen in de krant."
"De twee belangrijke initiatieven daarvoor waren een wielerronde, de Ronde van Nederland, en het bedenken en uitwerken van de Supercup."
"Ajax was op dat moment de grootste van de wereld. Als je met zo'n club het initiatief kunt nemen, praat dat wat makkelijker dan wanneer je in de huidige situatie hetzelfde zou willen doen."
Een-tweetje tussen journalisten
Witkamp, die in 2011 overleed, was goed bevriend met Ajax-voorzitter Jaap van Praag en kon zijn idee op die manier concreet maken. Nadat Ajax in 1972 de Europa Cup I had gewonnen, richtte Witkamp zijn vizier op Schotland. "Hij legde contact met Ken Gallacher, een bekende sportjournalist van de Daily Record in Glasgow met goede banden bij de Rangers."
"Gallacher zorgde dat alles met de Rangers geregeld werd, Anton deed dat met Ajax. Het was een een-tweetje tussen twee journalisten. Het waren ook wel echt twee meneren. Bij de Rangers bogen ze voor Gallacher en Anton was bij Ajax vier handen op één buik met Van Praag."
Rep, Cruijff en Haan
In januari 1973 was het zover en troffen Glasgow Rangers en Ajax elkaar. In het Ibrox Stadium in Glasgow won Ajax de eerste wedstrijd met 3-1 door doelpunten van Johnny Rep, Johan Cruijff en Arie Haan. Een week later won Ajax ook de thuiswedstrijd waarmee het de eerste winnaar werd van de Europese Supercup.
De UEFA nam daarna de organisatie over van Telesport en is sinds 1973 de stuwende kracht achter de Supercup. Tot 1998 speelden de winnaars van de twee belangrijkste clubtoernooien thuis en uit om de prijs. Daarna werd er vijftien keer in Monaco om de beker gestreden, rond de loting van de Champions League.
Sinds 2013 wordt er ieder jaar op een andere locatie gespeeld, vaak in relatief kleine voetballanden. Georgië, Macedonië en Estland organiseerden de wedstrijd al eens.
Weer eens in Amsterdam?
Hoe mooi zou het zijn als de Supercup nog eens terugkomt naar Amsterdam? "Misschien in 2022, vijftig jaar na de eerste", droomt De Groot hardop.
"Als we er nou voor zorgen dat Glasgow Rangers dan de Europa League wint en Ajax de Champions League... Dat kunnen we het ook weer over twee wedstrijden doen, zoals toen."