Bij dit kantoor van de belastingdienst ging dinsdag een explosief af
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw bom ontploft in Kopenhagen

Opnieuw is in Kopenhagen een bom ontploft. Dat gebeurde vannacht bij een politiebureau in de Deense hoofdstad. De gevel van het mobiele politiebureau is ontzet en de glazen deuren zijn verbrijzeld. Niemand raakte gewond.

De politie bevestigt dat het om een bomaanslag gaat en laat aan de Deense tv-zender TV2 weten de zaak extreem serieus te nemen. De ontploffing was rond 03.00 uur vannacht in de wijk Nørrebro, vlak bij het centrum van de stad. De explosie was in de hele stad te horen.

Een verdachte man in donkere kleding en witte schoenen rende kort voor de explosie weg en wordt gezocht door de politie. Technici van de politie doen sporenonderzoek.

Afgelopen dinsdag was er ook een explosie, toen bij een kantoor van de Deense belastingdienst. Daarbij raakte iemand lichtgewond en was er veel schade aan het pand. De politie gaat uit van opzet. Niemand heeft de ontploffing opgeëist. Of beide bomaanslagen iets met elkaar te maken hebben, wordt onderzocht.

Negen explosies

Sinds februari is Kopenhagen negen keer opgeschrikt door een explosie. Een speciaal team van de politie doet onderzoek naar de ontploffingen, meldt de Deense krant Politiken.

De politie heeft een signalement verspreid van de vermoedelijke dader. Het is een vrij onduidelijke foto van een man met zwarte kleding aan die een volle plastic supermarkttas draagt. Volgens de politie is de man tussen de 15 en 25 jaar oud. De politie spreekt van een bewuste daad, net als de aanslag van dinsdag.

Zowel dinsdag als vandaag zijn industriële explosieven gebruikt. Een Deense bommenexpert zegt dat het aantal mensen dat beschikt over dit soort explosieven klein is.

'Trieste ontwikkeling'

De voorzitter van de Deense politievakbond Claus Oxfeldt vindt het een trieste ontwikkeling. "We hebben te maken met een brutale werkelijkheid die voor ons al gewoon is. Sinds februari 2015, toen er aanslagen waren op de synagoge, is de politie in een staat van verhoogde paraatheid. Dit is al de negende explosie in Kopenhagen dit jaar."

NOS-correspondent Dirk Evers vindt het opmerkelijk dat er vlakbij, aan de overkant van het water in Zuid-Zweden, afgelopen woensdag ook een explosie was. Dat gebeurde bij het stadhuis van Landskrona.

De minister van Justitie zei dat de regering extra middelen ter beschikking stelt als de politie daarom vraagt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl