Jaap Stam is sinds dit seizoen trainer van Feyenoord
NOS Voetbal

'Kan niet anders dan dat Stam geschrokken is van niveau bij Feyenoord'

  • Jesper van Aken

    redacteur Sport

  • Jesper van Aken

    redacteur Sport

De beste spelers zijn vertrokken, gewenste versterkingen blijven vooralsnog uit. Supporters verwachten weinig van het Feyenoord dat vandaag tegen Sparta aan het nieuwe seizoen begint. Maar hoop is er altijd in De Kuip.

Vooral het bestuur domineerde de nieuwskoppen de afgelopen zomer, met onder meer het vertrek van algemeen directeur Jan de Jong en de eindeloze zoektocht naar een technisch directeur als opvolger van Martin van Geel. Aan de nieuwe trainer Jaap Stam de taak om de rust te bewaren rond zijn elftal.

"Onder de supporters is de verwachting dat de derde plaats het maximale is", vertelt Dennis van Eersel, die namens RTV Rijnmond Feyenoord op de voet volgt.

Weinig hoop

De voorbereiding biedt ook weinig hoop. Van RB Salzburg, Panathinaikos en Southampton werd verloren, waarbij vooral het verdedigende geschutter een punt van zorg werd bij de Rotterdammers.

"Als het defensief zo blijft zoals het nu is, zouden ze nog wel wat lager kunnen eindigen. Het geluid dat Feyenoord weer kampioen gaat worden hoor je minder en minder bij de supporters. Het is misschien wel realisme."

Orkun Kökçü is een van de spelers uit de eigen jeugd

Analist en oud-speler Jan Everse heeft er eveneens weinig vertrouwen in dat Feyenoord komend seizoen Ajax en PSV kan bedreigen om de bovenste twee plekken. "Je moet realistisch zijn."

"Vorig seizoen stond je twintig punten achter en moest je moeite doen om AZ van je af te houden. Je hebt gewoon een enorme achterstand opgelopen. Ik verwacht niet meer dan een derde plaats. En dat moet ook wel want je bent wel Feyenoord."

Feyenoord zal de competitie starten zonder sterkhouders Robin van Persie en Tonny Vilhena. Van Persie stopte met voetbal en Vilhena tekende bij het Russische FK Krasnodar. Huurling Jordy Clasie keerde terug naar Southampton. De middenvelder tekende onlangs bij AZ.

Transfervrij

Everse is nog niet overtuigd van de spelers die Feyenoord aantrok. Luciano Narsingh (Swansea City), Liam Kelly (Reading), Nick Marsman (FC Utrecht) en Leroy Fer (Swansea City) kwamen allen transfervrij binnen. "Het zijn geen adequate vervangers."

"Narsingh bijvoorbeeld is een goede speler als hij ruimte heeft, maar anders niet. Het is een beperkte voetballer. Ook zo'n Kelly. Die heeft het niet gemaakt in Engeland en komt dan nu die helikopter uit lopen."

Luciano Narsingh is een van de nieuwe gezichten bij Feyenoord

"Feyenoord is op dit moment zeker zwakker dan vorig jaar", is Van Eersel duidelijk. "Ze hebben tot nu toe alleen maar transfervrije spelers gehaald. En geen verdedigers, terwijl ze dat juist nodig hebben."

"De Feyenoord-selectie vertegenwoordigt gewoon niet veel waarde op dit moment. Als ik Ajax of PSV was zou ik geen enkele speler van Feyenoord willen hebben. Misschien alleen Steven Berghuis. Dat was vroeger wel anders", weet Everse.

De inmiddels vertrokken algemeen directeur De Jong liet de afgelopen jaren regelmatig optekenen dat Feyenoord zich meer wil richten op de doorstroom van de jeugdopleiding. Everse vindt dat een mooie gedachte, maar ziet dat vooralsnog dit seizoen niet gebeuren.

Geschrokken

"Deze jeugdspelers hebben niet het niveau van Feyenoord 1. Doordat Jong Feyenoord niet in de voetbalpiramide is ingestapt, missen spelers wedstrijden op niveau in het laatste stadium van hun opleiding. Ik heb het nog niet gezien of ze wel echt zo goed zijn als wordt gezegd. Het kan ook niet anders dan dat Stam geschrokken is van het niveau in de selectie."

Van Eersel ziet daarentegen wel wat zitten in de 18-jarige middenvelder Orkun Kökçü, die vorig seizoen debuteerde in de eredivisie. "Dat is zo'n speler die kwaliteiten heeft. Maar dan moet je hem nu ook opstellen. Afgelopen jaar had hij ook eigenlijk meer moeten spelen als het beleid is dat je meer jeugd wil laten doorstromen."

Zowel Van Eersel als Everse laakt ook het technische beleid in Rotterdam-Zuid. Van Eersel: "Na het kampioenschap had Feyenoord moeten doorselecteren en heeft dat niet gedaan. Transfers die ze wel deden, hebben het niet gered."

"Feyenoord heeft nooit een speler waarvan je denkt: zo wat een speler", vult Everse aan. "Het beleid is zo opportunistisch. Dat is typisch Feyenoord. Ze zijn één keer kampioen geworden, maar ik ben bang dat het weer lang gaat duren. En dat is jammer, want het is zo'n grote club."

"Verder blijft de scouting een beetje schimmig", vervolgt Van Eersel. "Het management van Stam wordt nu aangewakkerd om te kijken naar spelers in Zuid-Amerika. En Kelly komt ook uit de portefeuille van Stam. De club zelf komt met weinig."

Positief

Ondanks alle negativiteit heeft Van Eersel ook nog wat positiefs. "De hand van Stam is echt zichtbaar en aanvallend ziet het er best leuk uit. De verandering is zichtbaar en dat zorgt voor krediet. Maar defensief moet het wel beter, anders is het chagrijn snel terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl