NOS NieuwsAangepast

Patstelling over nieuwe IMF-baas: Dijsselbloem of Georgieva

De Europese ministers van Financiën kunnen het niet eens worden over wie de nieuwe voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet worden. Dat melden Europese diplomaten aan onder meer persbureau Reuters en de krant Financial Times.

Vanmiddag trok de Finse centralebankpresident Olli Rehn zich terug, "zodat we een brede consensus kunnen bereiken", liet Rehn weten via Twitter. Daardoor bleven oud-minister Jeroen Dijsselbloem (53) en de Bulgaarse topvrouw van de Wereldbank Kristalina Georgieva (65) over als kandidaten voor de topfunctie.

'Ze zitten dicht bij elkaar'

Eerst werd er aan het einde van de middag al witte rook verwacht. Maar er kwam geen uitsluitsel en het is momenteel onduidelijk hoe lang de 28 ministers nog nodig hebben.

"De kandidaten zitten heel dicht bij elkaar", zegt Europa-correspondent Sander van Hoorn. "Misschien trekt een van de twee zich straks terug, volgt er een nieuwe stemronde of komt er nog een derde naam bij. Het is gewoon afwachten op dit moment."

Geen meerderheid

Voor het IMF-voorzitterschap heeft Dijsselbloem of Georgieva allereerst een meerderheid van 14 ministers nodig (Groot-Brittannië stemt niet mee uit onvrede over het "gehaaste" benoemingsproces). De correspondent van de Financial Times meldt op basis van hoge functionarissen dat Georgieva die meerderheid heeft, maar dat de landen die op haar gestemd hebben samen niet 65 procent van de EU-bevolking vormen.

Dat percentage zou een kandidaat wel achter zich moeten hebben, zo hadden de ministers vooraf afgesproken, omdat diegene dan brede steun geniet. De ministers zouden het er niet over eens zijn of het percentage een richtlijn of een regel is. Georgieva zou de steun van Frankrijk, Italië en Oost-Europa hebben. Dijsselbloem heeft Duitsland en Noord-Europa achter zich.

Veel gebel

Het benoemingsproces, dat vanochtend begon onder leiding van de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, kostte veel tijd. Stemmen werden uitgebracht via e-mail en tussen de stemrondes door werd er veel gebeld, omdat de ministers niet fysiek bij elkaar zaten.

Zodoende vielen in de loop van de dag gestaag kandidaten af. Eerder trokken de Spaanse minister van Financiën Nadia Calvino en de Portugese minister van Financiën en tevens hoofd van de Eurogroep Mario Centeno zich al terug uit de race om het voorzitterschap.

Daarna hield de Fin Rehn het voor gezien, waarna Dijsselbloem en Georgieva overbleven. Een van de twee volgt hoogstwaarschijnlijk Christine Lagarde op, die de Europese Centrale Bank (ECB) gaat leiden.

Officieel moet de voorgedragen kandidaat nog de steun van de Verenigde Staten krijgen om bij het IMF benoemd worden, maar dat is normaal gesproken een formaliteit.

Al decennia hebben de VS en Europa een 'herenakkoord' als het gaat om de topposities bij het IMF en de Wereldbank. De Amerikanen gaan akkoord met de Europese kandidaat voor het IMF als Europa instemt met de Amerikaanse kandidaat-voorzitter van de Wereldbank.

Europa heeft zich dit jaar al aan die afspraak gehouden; de Amerikaan David Malpass werd in april benoemd bij de Wereldbank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl