NOS Nieuws

Misstanden bij VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen

De leiding van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) heeft zich schuldig gemaakt aan seksueel wangedrag, nepotisme, discriminatie en andere vormen van machtsmisbruik. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van de ethische commissie van de organisatie. Ook de hoogste leidinggevende, de Zwitserse commissaris-generaal Pierre Krähenbühl, wordt beschuldigd.

In het tien pagina's tellende rapport, dat persbureau AP in handen heeft gekregen, staat dat de misdragingen zijn begaan "voor persoonlijk gewin, om legitieme kritiek te onderdrukken en om andere persoonlijke doelen te bereiken, daarmee de geloofwaardigheid en belangen van de organisatie in gevaar brengend".

De informatie uit het rapport is afkomstig van 25 (oud-)directeuren en medewerkers. Zij spreken van een "klein kringetje" hooggeplaatsten rond Krähenbühl dat het normale besluitvormingsproces omzeilt. Dat heeft geleid tot de uittocht van veel personeelsleden.

'Giftige werkomgeving'

Krähenbühl, die in 2014 werd aangesteld, kreeg een relatie met een van zijn vertrouwelingen. Die relatie was volgens de bronnen "verre van professioneel", creëerde een "giftige werkomgeving" en leidde tot "veel pijnlijke momenten". Hij creëerde een functie die hij vervolgens aan haar gaf. De vrouw noemt de beschuldigingen bij Al Jazeera "onjuist" en "met kwade bedoelingen".

Er loopt een onderzoek door de onafhankelijke inspectie van de VN in New York. De UNRWA wil niet reageren zolang dat onderzoek loopt.

De UNRWA is opgericht voor het geven van humanitaire hulp aan Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen in Libanon, Syrië, Jordanië en de Palestijnse gebieden.

Steun opgeschort

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de jaarlijkse bijdrage van 13 miljoen euro voorlopig wordt opgeschort. "Totdat we een bevredigend antwoord hebben ontvangen van de VN in New York", schrijft minister Kaag.

Het ministerie staat in nauw contact met de VN en de UNRWA. "We hebben onze grote zorgen geuit en om opheldering gevraagd", zegt Kaag. "Daarnaast zijn we in overleg met andere donoren." Kaag wil de uitkomsten van het onderzoek afwachten.

Nederland is wat betreft donaties van algemene middelen aan de UNRWA wereldwijd nummer veertien. De Europese Unie is de grootste donor.

Naar aanleiding van het nieuws schort ook Zwitserland de betalingen aan het agentschap op, volgens het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken omdat veel belang wordt gehecht aan goed bestuur bij internationale organisaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl