Deze reiziger slaapt in de terminal op de grond
NOS NieuwsAangepast

Vliegtuigen (en reizigers) urenlang vast op Schiphol door storing tanksysteem

Vliegtuigen hebben vandaag urenlang niet kunnen tanken op Schiphol. Luchtvaartmaatschappijen hebben in totaal 180 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Tienduizenden reizigers zijn hierdoor getroffen.

Inmiddels is het systeem voor brandstoftoevoer weer opgestart. De eerste vluchten zijn rond 21.30 uur vertrokken.

Toch kan de storing tot morgen doorwerken, zegt Schiphol:

'Het systeem lijkt het weer te doen, maar dit heeft ook impact op morgen'

Op de luchthaven zijn nog altijd veel reizigers. De sfeer wordt geleidelijk grimmig, merkt verslaggever Martijn Bink.

De storing begon in de middag. Geleidelijk vielen steeds meer vluchten uit en werd het in de terminals steeds voller. Duizenden mensen hebben urenlang gewacht op nieuws over hun vlucht.

Op de luchthaven zijn vanavond veldbedjes klaargezet voor mensen die niet meer weg kunnen. Hoeveel mensen daar gebruik van maken, is nog niet duidelijk.

Bij het vooruitzicht van een veldbed gingen sommigen liever naar huis:

'Veldbed? Dan ga ik liever naar huis'

Niet alleen op Schiphol strandden er reizigers, ook op buitenlandse luchthavens konden passagiers met bestemming Amsterdam niet meer weg. Veel vluchten die vanaf Schiphol zouden vertrekken en passagiers vanaf buitenlandse luchthavens mee terug zouden nemen, werden geannuleerd.

Oorzaak

Op Schiphol loopt een groot leidingensysteem waaruit vliegtuigen normaal gesproken kerosine kunnen tanken. Daar kwam sinds 14.00 uur vanmiddag niks meer uit door een storing bij het bedrijf Aircraft Fuel Supply, dat de brandstoftoevoer regelt. "De oorzaak van die storing is onbekend," zegt Schiphol-woordvoerder Hans van Kastel.

Vanwege de storing konden veel vluchten van en naar Schiphol niet doorgaan. "Die vluchten moeten of uitwijken, of ze gaan niet", zegt Van Kastel. "Al met al is duidelijk dat veel reizigers getroffen zijn door deze storing."

Op sociale media hebben gedupeerde passagiers hun leed gedeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl