Zeldzaam beeld van inheemse jager uit 'meest-bedreigde' stam
Er is zeldzaam en opmerkelijk gedetailleerd beeld opgedoken van een jager, hoogstwaarschijnlijk behorend tot het Awá-volk, de meest bedreigde stam ter wereld. Het volk leeft geïsoleerd in het Amazonegebied en houdt zich verborgen voor de buitenwereld. De beelden tonen een man met ontbloot bovenlijf die aan een speer ruikt die in de struiken is achtergelaten.
Als hij vermoedt dat hij in de gaten wordt gehouden, vlucht hij met een andere jager de wildernis in:
Volgens Survival International, een organisatie die wereldwijd opkomt voor in stamverband levende volken, is de Awá-stam de meest bedreigde stam ter wereld. Het is een 'ongecontacteerde stam', wat inhoudt dat de stam geen contact heeft met de buitenwereld.
Het inheemse volk houdt zich schuil diep in het regenwoud in de Noord-Braziliaanse deelstaat Maranhão, waar ze jagen met pijl en boog. Niet alleen dieren, ook ongewenste bezoekers worden beschoten.
Er zijn veel bedreigingen voor de Awá: hun leefgebied is aangetast door ontbossing en de aanleg van wegen. Illegale houthakkers, veeboeren, mijnwerkers en drugshandelaren schuwen niet om geweld te gebruiken om deze rondtrekkende jagers weg te jagen. Ook de ziektes die buitenstaanders met zich meebrengen, vormen een bedreiging voor het voortbestaan van de stam die naar schatting zo'n 350 mensen telt.
Voortdurend in angst
Een groot deel van de stam zag zich de afgelopen jaren gedwongen het bos te verlaten en vestigde zich op andere plekken. Maar nog zo'n 60 tot 100 Awá-indianen leven in zelfverkozen isolement. Volgens kenner Sonia Bridi zijn de mensen zo bang om ontdekt te worden, dat ze zelfs hun kinderen leren om niet te huilen: "Ze leven voortdurend in angst."
De videobeelden zijn gemaakt door Flay Guajajara van de naburige Guajajara-stam, tijdens de jacht. De stamleden leven minder geïsoleerd en proberen het laatste stuk intacte woud waar zij leven, te beschermen. "We hopen dat dit iets positiefs voortbrengt. We hopen dat het indruk maakt op de wereld, zodat ze onze mensen en ons bos helpen", zegt Guajajara in The Guardian.
Opengesteld voor houtkap
In de Braziliaanse grondwet is het recht op inheems land als een fundamenteel recht vastgelegd. Toch zeggen inheemse groepen dat meerdere regeringen hebben gefaald in het beschermen van hun natuurlijke habitat. De huidige president Bolsonaro heeft beschermde gebieden zelfs opengesteld voor houthakkers en mijnwerkers. Hun kampen bevinden zich nu aan de rand van Awá-land, zegt Survival International.