Hakim Ziyech en Dusan Tadic vieren een treffer van Ajax
NOS Voetbal

Ajax, Feyenoord, PSV, Utrecht en AZ in Europa: dit zijn de mogelijke tegenstanders

Ajax en Feyenoord weten vanmiddag waar ze aan toe zijn in Europa. Vanaf 12.00 uur is in Nyon de loting voor de derde voorronde van zowel de Champions League als Europa League.

PSV kent op zijn beurt de volgende tegenstander in de Champions League, mocht er over twee wedstrijden worden afgerekend met FC Basel. Ook in de Europa League wordt er straks alvast doorgeloot, maar daarover later meer.

Champions League

Ajax moet als kampioen liefst twee voorronden overleven om mee te doen aan het hoofdtoernooi. Door de slechte prestaties in de Europese toernooien is Nederland de laatste jaren immers flink weggezakt op de ranglijst van de UEFA.

De vele punten die Ajax vergaarde met de halvefinaleplaats van afgelopen seizoen, worden pas bij de verdeling van de Europese plekken voor volgend jaar meegerekend. Dan hoeft de kampioen van Nederland hoogstwaarschijnlijk geen voorrondes meer te spelen. Alleen als de winnaar van de Champions League zich niet via de reguliere competitie kwalificeert, resten barragewedstrijden.

Ajax heeft wel een geplaatste status, waardoor het de op papier sterkste clubs in de voorrondes ontloopt. Omdat de Amsterdammers het zogeheten Champions-pad bewandelen, moeten ze twee kampioenen uit de kleinere Europese voetballanden verslaan om de groepsfase te bereiken.

PSV'er Steven Bergwijn in actie tegen Barcelona tijdens de afgelopen Champions League-jaargang

Als nummer twee van Nederland volgt PSV het League-pad in de kwalificatie. De Eindhovenaren hebben net als Ajax een geplaatste status bij de loting. Mochten ze Basel uitschakelen, ontlopen ze in de volgende ronde clubs als Dynamo Kiev en FC Porto.

Mogelijke tegenstanders Ajax en PSV

Ajax PAOK Saloniki (Gri) winnaar Rode Ster Belgrado (Ser) - HJK Helsinki (Fin) winnaar FK Qarabag (Aze) - Dundalk (Ier) winnaar Maribor (Slo) - AIK (Zwe) winnaar Ferencvaros (Hon) - Valletta FC (Mal) winnaar CFR Cluj (Roe) - Maccabi Tel Aviv (Isr)
PSV Club Brugge (Bel) Basaksehir (Tur) FK Krasnodar (Rus) Linzer ASK (Oos)

Als PSV het over twee duels moet afleggen tegen Basel, dan krijgt het in de Europa League een herkansing. Dan stroomt het net als Feyenoord in tijdens de derde voorronde.

Europa League

Omdat er een ronde vooruit wordt geloot, is de kans aanwezig dat Feyenoord de winnaar treft van een tweekamp die nog gespeeld moet worden. Alleen als Austria Wien of Royal Antwerp uit de koker komt, hebben de Rotterdammers al meteen zekerheid.

AZ en FC Utrecht loten vanmiddag in Zwitserland ook al mee, terwijl ze donderdag pas beginnen aan hun duels met respectievelijk Häcken en Zrinjski.

De Alkmaarders kunnen in de derde ronde Mariupol uit Oekraïne treffen, Utrecht zou kunnen stuiten op Sparta Praag of AEK Athene. Als ze hun eerste Europese duels goed doorkomen, is de kans echter groter dat ze een andere winnaar treffen van een tweestrijd in de derde voorronde.

Mogelijke tegenstanders Feyenoord, AZ, Utrecht en PSV

Feyenoord Austria Wien (Oos) Royal Antwerp (Bel) winnaar Norrköping (Zwe) - Liepaja (Let) winnaar FK Qabala (Aze) - Dinamo Tbilisi (Geo) winnaar Sjachtjor Soligorsk (WRu) - Esbjerg (Den)
AZ Mariupol (Oek) winnaar Larnaca (Cyp) - Levski Sofia (Bul) winnaar Pyunik (Arm) - Jablonec (Tsj) winnaar Dunajská Streda (Slw) - Atromitos (Gri) winnaar Rangers (Sch) - Progrès Niederkorn (Lux)
FC Utrecht Sparta Praag (Tsj) AEK Athene (Gri) winnaar Espanyol (Spa) - Stjarnan (IJs) winnaar Domzale (Slo) - Malmö FF (Zwe) winnaar Buducnost (Mon) - Zorya (Oek) winnaar Arsenal Tula (Rus) - Neftçi (Aze)
PSV winnaar Fehérvár (Hon) - Vaduz (Lie) winnaar Haugesund (Noo) - Sturm Graz (Oos) winnaar Malatyaspor (Tur) - Olimpija Ljubljana (Slo) winnaar Chikhura Sachkhere (Geo) - Aberdeen (Sch) winnaar Ventspils (Let) - Gzira United (Mal)

AZ en Utrecht strijden niet alleen om de volgende ronde, bij gelijkspel of winst verzamelen ze ook al meteen punten voor de Europese ranglijst. Het is voor het Nederlandse clubvoetbal cruciaal om de komende tijd in elk geval de huidige elfde plaats vast te houden, want dat scheelt een hoop voorrondeduels voor beide toernooien.

Kalender voorrondes

Champions League Europa League
Tweede voorronde 23/24 en 30/31 juli (PSV) 25 juli en 1 augustus (AZ en Utrecht)
Derde voorronde 6/7 en 13 augustus (Ajax) 8 en 15 augustus (Feyenoord)
Play-offs 20/21 en 27/28 augustus 22 en 29 augustus

Nog een opvallende kanttekening bij het programma. Mocht Ajax in de derde voorronde worden uitgeschakeld, gaat het naar de play-offs voor de Europa League.

Mocht PSV de derde voorronde halen en daarin sneuvelen, is het direct geplaatst voor de groepsfase van dat toernooi. De Eindhovenaren kunnen zich tegen Basel dus tot en met december verzekeren van Europees voetbal.

De loting voor de play-offs om een plek in de groepsfase van de Champions League en Europa League is op 5 augustus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl