De selectie van Ajax zoekt ontspanning in Oostenrijk
NOS Voetbal

Ajax borduurt voort op succes vorig jaar, maar begint wel op nul

  • Jitse Bos

  • Jitse Bos

Met een intensieve en vruchtbare trainingsweek in het Oostenrijkse Bramberg achter de rug, arriveerden de technische staf en de selectie van Ajax vrijdagavond op Schiphol.

De voorbereiding zit er bijna op. Over exact een week begint het nieuwe seizoen, met PSV als tegenstander in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. "Er wordt toch een soort van voortgeborduurd op de successen van vorig jaar", constateert verslaggever Joep Schreuder, die Ajax afgelopen week in Oostenrijk op de voet volgde.

Terug in Nederland maakte Ajax direct bekend dat Edson Omar Álvarez, de beoogde opvolger van Matthijs de Ligt, is vastgelegd. De Mexicaanse verdediger tekent voor vijf jaar en Ajax betaalt naar verluidt een bedrag van 15 miljoen euro aan Club América.

Domper Schuurs

Het is een kleine domper voor Perr Schuurs, die veel indruk maakte in de voorbereiding en in zijn hoofd hard op weg was om een basisplaats af te dwingen. De pas 19-jarige verdediger kwam een jaar geleden over van Fortuna Sittard.

"Dit zijn voor mij de belangrijkste weken om mezelf bij Ajax te laten zien. Ik hoop dat ik de vervanger van De Ligt word", stak de Limburger zijn ambities niet onder stoelen of banken.

Ambitieuze Schuurs: 'Ik wil opvolger De Ligt worden bij Ajax'

Schreuder zag in Oostenrijk een getergde Schuurs, maar vond dat de hele selectie een frisse indruk maakte. "En dat ondanks alle onzekerheid. Er wordt toch een soort van voortgeborduurd op de successen van vorig jaar. Er is honger. En het is heel leuk om te zien. Er is veel dynamiek en er zijn veel jonge jongens die hun kans willen pakken."

Een van die jongens is Schuurs dus. Schreuder daarover: "Hij is een voorbeeld van misschien wel iemand die mee kan op het niveau. Als opvolger van De Ligt. En er waren meer spelers die zich wilden laten zien. Er werd hard gewerkt en er werd goed gewerkt."

Schuurs maakte met name in het oefenduel met Watford (2-1 winst) een ijzersterke indruk.

Ondanks het aantrekken van Álvarez is de kans groot dat Schuurs in de Johan Cruijff Schaal vanaf de eerste minuut gaat spelen. De vijf spelers die op de Afrika Cup en Copa Americá uitkwamen (Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui, André Onana, David Neres en Nicolás Tagliafico), sluiten bovendien komende week pas aan bij de selectie. Het is uitgesloten dat deze spelers tegen PSV in de basis zullen staan.

Een andere jonge verdediger, Sergiño Dest, krijgt daardoor de kans om zijn officiële debuut te maken in Ajax 1. De rechtervleugelverdediger maakte in de voorbereiding als gelegenheidslinksback veel indruk. Bij afwezigheid van Tagliafico zal hij tegen PSV een plek in de basis krijgen.

Talenten Dest, Jensen en Timber

Dest is Amerikaanse jeugdinternational. Hij heeft een Nederlandse moeder en een Amerikaanse vader en speelt sinds 2012 in de jeugdopleiding van Ajax. Hij speelde tot dusver 17 wedstrijden in Jong Ajax. "Ik vind hem een groot talent", zei aankoop Quincy Promes op de vraag wie op hem de meeste indruk had gemaakt tijdens het trainingskamp.

Verder kregen veel talenten de kans in de voorbereiding. Ryan Gravenberch, Carel Eiting, Dani de Wit, Lassina Traoré, Jurgen Ekkelenkamp en Noa Lang bijvoorbeeld. Zij maakten al hun debuut in Ajax 1. Maar ook Victor Jensen en de tweelingbroers Timber (Jurriën en Quinten) kloppen op de deur van de selectie.

  • Pro Shots
    Noa Lang , Jurriën Timber en Ryan Gravenberch
  • Pro Shots
    Sergino Dest in actie tijdens de wedstrijd tegen Istanbul Basaksehir

Opvallend is dat de hele transfersoap van Matthijs de Ligt geen enkele invloed heeft gehad op de sfeer in de Ajax-groep. "Niks, nada, noppes. Het ging er niet over en spelers zijn niet afgeleid", aldus Schreuder.

Maar het is sowieso erg rustig. Ook op bestuurlijk niveau. En dat is iets wat ze in Amsterdam niet gewend zijn. De tijd van bestuurlijke onrust is totaal verdwenen. Er is duidelijkheid. Iedereen weet wat er van hem verwacht wordt. "En Marc Overmars kan lekker zijn gang gaan. Hij en Ten Hag zijn twee handen op één buik", vertelt Schreuder. "Als Cruijff zou meekijken zou hij heel tevreden zijn over de week in Oostenrijk."

Marc Overmars bij het trainingskamp van Ajax in Oostenrijk

Overmars was al flink actief op de transfermarkt. Met Promes (15 miljoen), Álvarez (15 miljoen), Razvan Marin (12,5 miljoen), Lisandro Martínez (7 miljoen) en Kik Pierie (5 miljoen) werd er al voor ruim 50 miljoen euro geïnvesteerd.

Maar door de verkopen van Frenkie de Jong, die met gegarandeerde bonussen 86 miljoen oplevert, en Matthijs de Ligt, die ook middels een bonussysteem uiteindelijk 85,5 miljoen euro kan opleveren, is dat een schijntje. Daarnaast werden ook nog Daley Sinkgraven en Rasmus Kristensen (beiden 5 miljoen euro) verkocht. Met name voor die laatste transfer mag Overmars een schouderklopje krijgen. Kristensen wist afgelopen seizoen nimmer te overtuigen.

Toch zal trainer Ten Hag nog niet gerustgesteld zijn. De transfermarkt is immers nog tot 1 september open. Hoewel Onana, Tagliafico, Mazraoui en Dusan Tadic verzekerden bij Ajax te blijven, wordt er nog aan een paar spelers (onder anderen Donny van de Beek, Hakim Ziyech en David Neres) getrokken. Deze spelers zullen alleen voor de absolute top Ajax verlaten.

Dusan Tadic op de fiets in Bramberg

"Op 1 september weet je pas waar je bent", zegt Ten Hag daarover. "Met welke selectie je het gaat doen. En van daaruit moet je gaan vertrekken. En dáárvoor moet je al wel kwalificeren voor Europees voetbal", klaagt hij.

Ten Hag doelt niet alleen op de spelers die nog kunnen vertrekken, maar ook op de spelers die later aansluiten door een bomvolle internationale voetbalkalender. "Je bent bezig aan een voorbereiding waar je niet alle spelers bij zijn. Wij gaan zo de eerste wedstrijden spelen met een elftal dat nog nooit met elkaar heeft samengespeeld. Dat noem ik crazy."

Oefenwedstrijden Ajax voorbereiding seizoen 2019/2020

Wedstrijd Uitslag
Ajax-Quick'20 11-2
Ajax-Aalborg 1-1
Ajax-Anderlecht 5-2
Ajax-Istanbul Basaksehir 2-1
Ajax-Watford 2-1
Ajax-OFI Kreta 22 juli 14.00 uur
Ajax-Panathinaikos 22 juli 19.00 uur

Ajax speelt maandag nog twee oefenwedstrijden. Op het terrein van SV Epe staat om 14.00 uur een oefenduel tegen OFI Kreta op het programma. Vijf uur later, om 19.00 uur, wordt er in het Olympisch Stadion in Amsterdam afgetrapt tegen Panathinaikos. De verwachting is dat Ten Hag in het tweede duel zijn beoogde basis laat spelen.

Eerder op de dag weet Ajax ook welke club het treft in de derde voorronde van de Champions League. De loting daarvan is maandag 22 juli in Nyon om 12.00 uur.

Donny van de Beek op de fiets in Bramberg

Ondanks dat Ajax landskampioen is geworden, moet de club twee voorrondes afwerken om de groepsfase van de Champions League te bereiken. De eerste horde is op 6 of 7 augustus en 13 augustus. De beslissende kwalificatieronde wordt afgewerkt op 20 of 21 augustus en 27 of 28 augustus.

Even voor de duidelijkheid. We hebben het over de regerend landskampioen, de bekerwinnaar en de halvefinalist van de Champions League. Maar Ajax begint gewoon weer op nul.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl