Maud Megens in actie op de WK waterpolo
NOS Sport

Waterpolosters bereiken kwartfinales na moeizame zege op Canada

De Nederlandse waterpolosters zijn op de WK in het Zuid-Koreaanse Gwangju tot de kwartfinales doorgedrongen. De ploeg van bondscoach Arno Havenga klopte in de tussenronde Canada met 5-4 (0-0, 4-2, 0-1, 1-1) en stuit maandag op vicewereldkampioen Spanje.

Toen Oranje, de regerend Europees kampioen, in het tweede kwart de bal sneller liet rondgaan, werden er in de Canadese defensie wel gaten gevonden. In vier minuten tijd zetten Iris Wolves, Maud Megens (twee keer) en Bente Rogge Oranje op 4-1. Canada gaf zich niet gewonnen, knokte zich tot 4-3 terug, maar kwam nooit langszij.

Waterpolosters WK-kwartfinalist na zege op Canada

Dat was mede aan Joanne Koenders te danken. De keepster keerde een strafworp bij die stand, zag even later Sabrina van der Sloot wel vanaf vijf meter scoren en had in de slotseconde nog een goede redding in huis.

"Dat was een heel belangrijk moment", vertelde bondscoach Havenga na afloop. "Het was een spannende wedstrijd, maar ik vind ons de terechte winnaar. We waren de betere ploeg."

Havenga: "We hadden vooral moeite met de aparte verdediging van Canada, toch hebben we veel kansen gecreëerd. Uiteindelijk hebben we de overwinning er op mentaliteit en kwaliteit uitgesleept."

Ook Dagmar Genee vond de eindfase zenuwslopend. "Maar, wij hebben alles gegeven en onze verdediging was vandaag heel goed. Nu moeten we in de aanval nog wat creatiever worden, maar dit geeft veel vertrouwen."

Nederland hoopt zich in Zuid-Korea te plaatsen voor de Olympisch Spelen. Daarvoor moet de olympisch kampioen van 2008 wereldkampioen worden of zilver pakken achter de Verenigde Staten, die al zijn geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl