De aanslag op de Israëlische ambassade in 1992
NOS Nieuws

Argentinië bevriest tegoeden van Hezbollah, 25 jaar na grote aanslag

Argentinië bevriest de tegoeden van Hezbollah. Volgens de Argentijnse autoriteiten is de terreurgroep verantwoordelijk voor twee grote aanslagen in het land.

De dodelijkste aanslag was precies 25 jaar geleden. Die was op een Joods gemeenschapscentrum in de hoofdstad Buenos Aires. Die kostte 85 mensen het leven. Argentinië houdt Hezbollah en Iran verantwoordelijk, maar beiden ontkennen erbij betrokken te zijn. De andere aanslag was in 1992 op de Israëlische ambassade in Buenos Aires. Daarbij werden 29 mensen gedood.

De aanslag op het kantoor van joodse liefdadigheidsinstelling AMIA in 1994

De bekendmaking van het bevriezen van de tegoeden valt samen met een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, aan Argentinië. Pompeo gaat tijdens het bezoek ook met de Argentijnse president Macri in gesprek over organisaties als Hezbollah.

Volgens Argentinië is Hezbollah ook tientallen jaren na de dodelijke aanslagen nog altijd een bedreiging voor de veiligheid. De VS en Argentinië zeggen dat de organisatie via illegale economische constructies in Argentinië, Brazilië en Paraguay haar activiteiten financiert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl