NOS Nieuws

Kinderen met gescheiden ouders zitten tijdens vakantie met vragen

  • Anna Pruis, Danny Simons en Maxime de Vries

    redacteuren NOS Stories

  • Anna Pruis, Danny Simons en Maxime de Vries

    redacteuren NOS Stories

"Wat moet ik doen als mijn ouders slecht over elkaar praten?" Met dit soort vragen zitten kinderen van gescheiden ouders vaak tijdens de zomervakantie. Waar ze normaal een halve week bij de ene ouder doorbrengen, moeten ze nu drie weken hun andere ouder missen.

Uit een rondgang van NOS Stories langs zes kinderhulporganisaties, geven er vier aan dat er meer jongeren hulp zoeken rond de vakantieperiode. Ze zien het bijvoorbeeld niet zitten dat de nieuwe stiefmoeder meegaat naar Frankrijk of krijgen keuzestress als ze mogen bepalen met welke ouder ze op reis gaan.

Marieke Lips, directeur van Beroepsorganisatie Kindbehartiger, herkent die problemen. "Juist in vakantieperiodes zoals de zomer worden kinderen nog meer geconfronteerd met het feit dat hun ouders ruzie hebben. Op vakantie horen ze de ene ouder bijvoorbeeld lelijk praten over de ander."

Kinderen weten nog weinig over hun rechten, maar willen er wel meer over weten, merkt de Kinder- en Jongerenrechtswinkel. "In de zomerperiode verandert de aard van de vragen. Het gaat bijvoorbeeld vaak over het verlenen van toestemming voor vakantie. Als de ene ouder hier geen toestemming voor geeft, willen kinderen toch weten hoe ze het voor elkaar kunnen krijgen."

NOS Stories nam ware liefde onder de loep, en onderzocht welke rechten je hebt als je ouders uit elkaar gaan. Bekijk de hele video hier:

De drempel om hulp te vragen wordt door de jaren heen steeds lager, merken vier van de zes kinderhulporganisaties. Bij een van die organisaties, Villa Pinedo, staan kinderen in de rij met vragen over ouders die uit elkaar gaan of zijn. Die kinderen kunnen gekoppeld worden aan een buddy, aan wie ze al hun vragen kunnen voorleggen.

"Op dit moment krijgen 710 kinderen en jongeren begeleiding. En er zijn 282 ervaringsdeskundigen die zich inzetten als buddy. Een buddy begeleidt maximaal drie kinderen. We zijn dus hard op zoek naar nieuwe buddy's en manieren vanuit de overheid om ons te steunen", laat een woordvoerder weten.

Ook bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel is het aantal vragen vorig jaar toegenomen. "In 2017 kregen we in totaal 111 vragen, in 2018 waren dat er 145. Cijfers over 2019 hebben we nog niet, maar we verwachten weer een toename. We zien namelijk dat kinderen ons steeds sneller weten te vinden", zegt algemeen bestuurslid Miranda Gillis.

"Scheiden is niet meer uitzonderlijk", zegt Nelly Snels van KIES, een informatieplatform voor kinderen en volwassen over scheidingen. "In Nederland hebben we sinds 2002 veel aandacht voor kinderen bij een scheiding. Steeds vaker horen kinderen op de basisschool al verhalen van klasgenootjes die begeleiding zoeken en krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl