Simba in de opvang van Stichting Leeuw
NOS Nieuws

Verwaarloosde leeuw Simba van Irak naar Nederland gebracht

Een verwaarloosde en vermagerde leeuw uit Irak is sinds gisteren in Nederland. Stichting Leeuw heeft het dier vanuit Bagdad over laten komen om het op te vangen en te verzorgen. Leeuw Simba, die vermoedelijk een jaar of twee is, werd in januari door twee medewerkers van de Nederlandse ambassade in Irak bij toeval ontdekt op een markt.

'Op het vliegveld was Simba al rustig. Zat gewoon in zijn kist om zich heen te kijken'

"Hij zat daar in een heel klein kooitje en stond te koop", zegt Daphne Pels van Stichting Leeuw. "De mensen van de ambassade wilden daar iets aan doen en benaderden ons." De stichting wilde daarna proberen het dier te kopen. "Maar gelukkig hoefde dat niet meer, want de Irakese overheid nam hem in beslag en bracht hem onder in de dierentuin van Bagdad."

De leeuw was toen hij in januari werd aangetroffen erg mager. Ook was hij ontklauwd. "Dan halen ze de nagels met wortel en al uit de poten." Volgens Pels van Stichting Leeuw groeien die nooit meer terug.

  • ANP
    Simba is de eerste nacht in Nederland goed doorgekomen
  • ANP
    Hij blijft dertig dagen in quarantaine

Door middel van crowdfunding werd geld ingezameld om Simba naar de opvang van Stichting Leeuw in het Noord-Hollandse Anna Paulowna te halen. Daar zit hij sinds gisteren voor dertig dagen in quarantaine. "Simba is de eerste nacht goed doorgekomen. En hij heeft al lekker gedronken en gegeten."

De komende tijd moet blijken hoe het met de leeuw gaat. Pels: "Het doel is om hem eerst te koppelen aan leeuwinnen. Daarna zou het mooi zijn als hij naar een opvang in Zuid-Afrika kan en in een soort van groepsverband kan gaan leven." Zeker is wel dat Simba niet meer in het wild kan leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl