Herstelde Groenewegen sprint naar vierde ritzege in Tour
Dylan Groenewegen is erin geslaagd de zevende etappe van de Tour de France te winnen. Hij bleef in de massasprint van de langste Touretappe Caleb Ewan en Peter Sagan voor in Chalon-sur-Saône.
Groenewegen boekte dit jaar al tien overwinningen, geen enkele andere sprinter kwam daarbij in de buurt. Het maakte hem de grote favoriet voor de eerste etappe, maar daarin kwam hij niet aan sprinten toe. Op anderhalve kilometer van de finish ging hij in het gedrang onderuit.
Aan die val hield hij een gebutste heup en meerdere schaafwonden over. Vervolgens had hij zijn zinnen gezet op een zege in de vierde etappe, maar in Nancy werd hij mede vanwege gebrekkige communicatie vijfde.
Derde zege voor Jumbo-Visma
Voor aanvang van de zevende etappe zei Groenewegen zich weer fris genoeg te voelen om voor de winst te rijden. Voor de Amsterdammer is het alweer de vierde etappewinst in de Tour. In 2017 won hij de slotrit op de Champs-Élysées, vorig jaar zegevierde hij na teleurstellende dagen in de zevende en achtste etappe.
De overwinning op vrijdag is de derde Nederlandse zege van deze Ronde. In de eerste rit pakte Mike Teunissen de winst, in de daaropvolgende ploegentijdrit was Jumbo-Visma de snelste. Het geel blijft om de schouders van de Italiaan Giulio Ciccone van Trek.
Bekijk in de carrousel hieronder de interviews met Groenewegen en zijn gangmakers: Wout van Aert, Mike Teunissen en Amund Grøndahl Jansen en directeur Richard Plugge:
Bij de start van de langste etappe van de 106de Ronde van Frankrijk vertrokken twee Fransmannen die we vaker deze Tour aan kop hebben gezien: Stéphane Rossetto (Cofidis) en Yoann Offredo (Wanty).
Het peloton gunde de twee vier à vijf minuten en kabbelde rustig voort over drie beklimmingen, waarvan twee van de vierde en een van de derde categorie. Aan kop van het peloton bepaalden drie coureurs met sprintkanonnen in hun ploeg het tempo: Tony Martin (Jumbo-Visma), Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep) en Maxime Monfort (Lotto-Soudal).
Zij voerden het tempo net onder de grens van honderd kilometer op. Het peloton slokte de twee vroege vluchters op tien kilometer van de meet op, waarna de sprintersploegen zich voorin gingen formeren. Met een onvermijdelijke massasprint tot gevolg.