Clarence Seedorf

Afrika Cup: Seedorfs Kameroen strandt in achtste finales, Zuid-Afrika stunt tegen Egypte

Clarence Seedorf heeft Kameroen niet naar titelprolongatie op de Afrika Cup kunnen leiden. De Ontembare Leeuwen gingen in de achtste finales met 3-2 onderuit tegen Nigeria. Zuid-Afrika zorgde met Lars Veldwijk als late invaller voor een stunt door gastland Egypte uit te schakelen.

In Alexandrië kwam Kameroen tegen Nigeria in de 19de minuut op achterstand via Odion Ighalo, die een mislukt schot van Kenneth Omeruo (ex-ADO) tot goal promoveerde. Vijf minuten voor rust bogen Stephane Bahoken en Clinton Njie de achterstand om in een voorsprong voor Kameroen.

• AFP
    Nigeria viert de winnende goal van Alex Iwobi
  • AFP
    André Onana incasseert een goal van Odion Ighalo

In de tweede helft ging het toch nog mis voor Kameroen. Ighalo maakte in de 63ste minuut op aangeven van Ahmed Musa (ex-VVV) gelijk en Alex Iwobi zette drie minuten later de 3-2 op het scorebord. Kameroen slaagde er niet meer in nog een keer terug te komen tegen Nigeria, waarvoor de in Haarlem geboren William Troost-Ekong de hele wedstrijd meedeed.

Ajax-doelman Andre Onana incasseerde zijn eerste tegengoals van het toernooi en die bleken gelijk fataal. Twee jaar geleden won Kameroen de Afrika Cup nog zonder de doelman van Ajax. Fabrice Ondoa was destijds de eerste keus onder de lat en niet Seedorf, maar Hugo Broos was de bondscoach.

Deceptie voor Egypte

Zuid-Afrika was verantwoordelijk voor de pijnlijke aftocht van gastland Egypte, dat al zeven keer het Afrikaanse landentoernooi won. Thembinkosi Lorch maakte in de 85ste minuut het winnende doelpunt. Lars Veldwijk viel in blessuretijd in voor de matchwinner bij Zuid-Afrika, dat in de kwartfinales stuit op Nigeria.