Stuntploeg vol vertrouwen en passie voor het volkslied: dit is Italië
Het volgende station op de reis van Oranje naar de wereldtitel is Valenciennes, waar het verrassende Italië vanmiddag de tegenstander is. Het Italiaanse vrouwenelftal geldt als een team in opkomst, vol vertrouwen en passie. En op een missie: zorgen dat de fans thuis het vrouwenvoetbal gaan waarderen.
Wat kunnen we verwachten van 'Le Azzurre' in de kwartfinales van het WK in Frankrijk? We vragen het Alessandra Bocci, volgster van de Italiaanse ploeg voor La Gazzetta dello Sport, de befaamde roze sportkrant.
Italië kwalificeerde zich niet voor de laatste vier WK's. Wat is er veranderd?
"Een aantal zaken. Profclubs moeten sinds een paar jaar ook een jeugdopleiding voor meisjes hebben en de competitie is professioneel geworden. Een speelster als Barbara Bonansea is 28, maar traint pas sinds drie jaar vier of vijf keer per week. Dat was twee keer."
Sara Gama is de leider van de ploeg. De vrouwelijke Giorgio Chiellini.
"Ook bondscoach Milena Bertolini is een verklaring voor het succes. Bertolini is een expert in het vrouwenvoetbal. Ze kent de speelsters door en door. Antonio Cabrini, haar voorganger, had minder empathie voor de speelsters en was onbewust wellicht minder gemotiveerd. Bertolini is zeer gedreven. Dat is de reden dat het met haar wel werkt."
Wat is de speelstijl?
"Bertolini houdt ervan om gecontroleerd, maar aanvallend voetbal te spelen. Pep Guardiola en Zdenek Zeman zijn wat dat betreft haar voorbeelden. Net als Carlo Ancelotti, met name vanwege de manier waarop hij met zijn spelers omgaat."
Wie zijn de Lieke Martens en Vivianne Miedema van Italië, de sterren van de ploeg?
"Sara Gama, de aanvoerder van Juventus en Italië, is de absolute leider. De vrouwelijke Giorgio Chiellini. En Barbara Bonansea en Cristiana Girelli zijn technisch heel sterk."
"In de Juventus-opleiding gebruiken ze die twee zelfs om technische bewegingen voor te doen. Omdat ze niet zo snel en sterk als mannen zijn, doen ze het echt helemaal op techniek. Daarmee zijn ze een goed voorbeeld voor de kinderen."
De speelsters maken ook indruk tijdens het volkslied. Is dat uit volle borst meezingen iets typisch Italiaans?
"Het is een manier om je te focussen op de wedstrijd, jezelf te motiveren. Tegen China leken de speelsters zeer gemotiveerd en zag het er speciaal uit. Maar niet iedereen doet het. Het verschilt per persoon en hangt van de situatie af."
De doelstelling was het overleven van de groepsfase. Is dat inmiddels bijgesteld?
"Nu zeggen ze: we willen onszelf geen limiet opleggen. Want we zijn bezig met iets speciaals, iets historisch. Waarom moet dat stoppen? We speelden goed tegen Brazilië in de laatste groepswedstrijd, ondanks de 1-0 nederlaag. Dat gaf veel vertrouwen. Nu weten we dat we nog meer kunnen."
"Er is een zeker enthousiasme in Italië rond de nationale ploeg ontstaan. Dat motiveert ze ook om nog meer te presteren. In Italië is vrouwenvoetbal niet heel belangrijk, namelijk."
Hoe wordt er in Italië gedacht over het treffen met Oranje?
"Ze beseffen dat Nederland een lastige opgave wordt, maar zijn dus vol vertrouwen. Ze denken: waarom zouden we Oranje niet kunnen verslaan? We gaan het proberen."
"Maar het kan dat de ploeg nog uitgeput is van de achtste finale tegen China. Daar hebben ze heel veel energie in gestoken en het was heel warm. Dus ik weet niet of ze tegen Nederland hetzelfde niveau kunnen halen als toen."