Stille tocht in februari voor de doodgeschoten Humeyra
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Politie Rotterdam gaat agenten trainen om stalking sneller te herkennen

Agenten moeten stalking sneller leren herkennen en beter kunnen onderscheiden van huiselijk geweld. Dat heeft burgemeester Aboutaleb gezegd in de Rotterdamse gemeenteraad. De politie Rotterdam gaat daarom in alle districten agenten speciale trainingen geven.

De burgemeester pleit ook voor een betere samenwerking tussen hulpverleners en de politie. Nu is de uitwisseling van informatie vaak moeilijk vanwege de privacy-wetgeving.

Rotterdam komt met deze maatregel na de moord op de 16-jarige Humeyra. Het meisje werd in december vorig jaar om het leven gebracht door haar ex-vriend bij haar school in Rotterdam-West. Op dat moment had ze al vier keer aangifte gedaan tegen haar ex-vriend van bedreiging, stalking en mishandeling.

Honderden agenten opleiden

Het is de bedoeling om uiteindelijk honderden agenten de speciale opleiding te geven. Er is inmiddels een begin gemaakt en volgens Aboutaleb is de opleiding nu al nuttig gebleken.

"We hebben deze week een ernstige situatie kunnen voorkomen. We kregen een melding dat een gewapende man onderweg was naar een vrouw die hij al enige tijd stalkte. Door alert en snel optreden kon de politie de man arresteren en het wapen in beslag nemen", zegt Aboutaleb tegen RTV Rijnmond.

Aboutaleb vindt dat agenten in heel Nederland de training moeten krijgen. Hij gaat daarover praten met Erik Akerboom, de korpschef van de Landelijke Politie.

Aboutaleb licht de maatregel toe voor de camera van RTV Rijnmond:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl