Koen Koopman, Danny Simons en Nisrine Sahla
redacteuren NOS Stories
Koen Koopman, Danny Simons en Nisrine Sahla
redacteuren NOS Stories
Elektrische passagiersvliegtuigen, iedereen verplicht een zonnepaneel en mensen vanaf 10 jaar mee laten stemmen over het klimaat: het is een greep uit ideeën van zo'n duizend scholieren.
In een caravan trok een clubje jongerenvertegenwoordigers de afgelopen dagen langs scholen door het hele land om input over onder meer klimaatverandering te vragen. Met als eindstation het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De ideeën van scholieren werden verzameld in een video die minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gisteren te zien kreeg. Ook Jahkini Bisselink (21) was erbij. Zij vertegenwoordigt Nederlandse jongeren onder meer tijdens bijeenkomsten van de Verenigde Naties.
Jonge mensen aan het woord
NOS Stories vroeg in een enquête aan ruim 2000 jongeren of zij zich zorgen maken over de opwarming van de aarde. Ruim 70 procent zegt dat te doen.
In onderstaande video zoekt NOS Stories voor je uit in hoeverre jongeren zich zorgen maken over klimaatverandering. En je krijgt ook de feiten over de opwarming van de aarde:
In Den Haag wordt de laatste hand gelegd aan het definitieve Klimaatakkoord, de plannen van Nederland om over tien jaar alvast de helft minder CO2 uit te stoten dan in 1990.
Minister Kaag vindt het heel belangrijk dat jonge mensen meer invloed krijgen in de politiek. Vooral als het over duurzaamheid en klimaatverandering gaat. "We hopen dat ze onze ideeën internationaal op de kaart zet", vertelt jongerenvertegenwoordiger Jahkini.
Volgens de minister zaten er veel goede ideeën tussen. "Je ziet dat jongeren veel ambitieuzer zijn dan mensen van bijvoorbeeld mijn leeftijd. Zij moeten ons scherp houden en wij moeten leveren voor de volgende generatie."
Dat er jonge mensen zijn die zich zorgen maken over het klimaat, blijkt wel uit de klimaatstakingen waar duizenden tegelijk op af kwamen. Die stakingen ontstonden in 2018 in Zweden. Daar begon scholiere Greta Thunberg met spijbelen voor een beter klimaat. Haar actie kreeg de afgelopen maanden navolging in landen over de hele wereld.
Jahkini geeft toe dat de verantwoordelijkheid, behalve bij de politiek, ook bij de jongeren zelf ligt. "Dat we bijvoorbeeld minder vaak de auto pakken of minder vlees eten. Maar de politiek kan er ook wat aan doen. Bijvoorbeeld door die dingen een stuk duurder te maken."
Opmerkelijke ideeën
Tijdens de tour met de caravan kwamen ook wat opmerkelijke ideeën voorbij, vertelt Jahkini. "In Rosmalen hadden scholieren het idee om naast de Eerste en Tweede Kamer ook een Derde Kamer te maken, alleen voor jongeren onder de 25." Zij zouden dan de laatste hand mogen leggen aan nieuwe wetsvoorstellen. "Want uiteindelijk gaat het over onze toekomst."
Volgens Jahkini hebben sommige scholieren ook behoefte aan een jongerenminister. "En iemand anders kwam weer met het idee van een jongerenambassadeur in iedere provincie. Ministers moeten dan ieder jaar naar de provincie komen en luisteren wat er in hun regio speelt. Niet praten, alleen maar luisteren."
Wat er precies met de ideeën gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. "Maar nu de minister het op papier en video heeft, kan ze het niet langer negeren", zegt Jahkini.