Clarence Seedorf, bondscoach van Kameroen
NOS Voetbal

Dit moet je weten over de Afrika Cup 2019

In Zuid-Amerika is de Copa América in volle gang en vandaag is het de beurt aan de Afrikaanse voetballers om te beginnen aan hun continentale kampioenschap.

Geen toernooi in januari en februari dit keer, maar op verzoek van de Europese clubs in de Europese zomer. Om 22.00 uur trapt gastland Egypte af tegen Zimbabwe voor het eerste duel in de 32ste Afrika Cup.

Wie doen er mee?

Voor het eerst doen er 24 landen mee aan de Afrika Cup. Bij de vorige editie in Gabon waren het er nog 16, maar evenals onder meer de UEFA en de FIFA doet ook de Afrikaanse voetbalbond CAF aan schaalvergroting.

Aan de 1ste Afrika Cup in 1957 deden nog maar drie landen mee: Egypte, Ethiopië en gastland Soedan. Zuid-Afrika had zich ook geplaatst, maar werd vanwege de Apartheid gediskwalificeerd.

Madagaskar, Mauritanië en Burundi doen in Egypte voor het eerst mee.

De zes groepen van de Afrika Cup

Groep A Groep B Groep C Groep D Groep E Groep F
Egypte Burundi Algerije Ivoorkust Angola Benin
DR Congo Guinee Kenia Marokko Mali Kameroen
Oeganda Madagaskar Senegal Namibië Mauritanië Ghana
Zimbabwe Nigeria Tanzania Zuid-Afrika Tunesië Guinee-Bissau

Wie zijn de blikvangers?

Mohamed Salah is de man die Egypte naar de 8ste Afrikaanse titel moet leiden. In 2017 ging het in de finale tegen Kameroen in Gabon nog mis (2-1 verlies). Met het winnen van de Champions League met Liverpool verwacht zijn land nu ook dat Salah Egypte naar een hoofdprijs leidt.

Salahs ploeggenoot bij Liverpool Sadio Mané doet met Senegal een gooi naar het Afrikaanse kampioenschap. Met onder anderen ook Kalidou Koulibaly van Napoli in de gelederen is Senegal met Egypte de toernooifavoriet.

Mohamed Salah na zijn goal tegen Tunesië in de kwalificatie

Algerije vestigt zijn hoop op Riyad Mahrez, Mali hoopt dat Moussa Marega gaat scoren en Guinee hoopt dat Liverpool-middenvelder Naby Keïta helemaal hersteld is van een dijbeenblessure.

Bij Kameroen zitten de grootste sterren, voor Nederland in ieder geval, in de trainersstaf, met bondscoach Clarence Seedorf en assistent Patrick Kluivert.

Welke spelers uit de eredivisie doen er mee?

Hakim Ziyech hoort eigenlijk ook in bovenstaande rijtje, maar is natuurlijk ook nog gewoon een speler uit de eredivisie. De Ajacied heeft een ijzersterk seizoen achter de rug en is ook bij Marokko uitgegroeid tot de absolute sterspeler.

Hakim Ziyech bij de Marokkaanse ploeg

Naast Ziyech zitten ook Ajacied Noussair Mazraoui en AZ-aanvaller Oussama Idrissi in de Marokaanse selectie. André Onana doet mee met Kameroen, Wilfried Kanon (ADO) met Ivoorkust en Thulani Serero (Vitesse) en Lars Veldwijk (Sparta) met Zuid-Afrika.

Waar wordt er gespeeld?

De Afrika Cup wordt gespeeld in Egypte. Aanvankelijk zou Kameroen het toernooi organiseren. Er ging in november vorig jaar echter een streep door de plannen in Kameroen; de stadions en de infrastructuur bleken niet op orde. Dat maakte de Afrikaanse voetbalbond CAF bekend tijdens een vergadering in de Ghanese hoofdstad Accra.

Er wordt in zes stadions gespeeld in Egypte. Het grootste is Caïro Stadion met 74.100 plaatsen, het kleinste Ismaïlia Stadion met slechts 16.600 plekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl