De laatste vijf kilometer bij de Stelling van Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

'Dit is geen straf vergeleken met wat echte vluchtelingen meemaken'

"40 kilometer lopen, dat voelt net zo leuk als dat het klinkt", zegt Jeffry van Hoorn uit Groningen zondagochtend. Waar hij precies is? "In de buurt van Amersfoort in een bos, specifieker kan ik niet zijn."

Van Hoorn is een van de 5700 deelnemers aan de Nacht van de Vluchteling, een sponsorloop door het hele land om geld op te halen voor Stichting Vluchteling. Zelf is het GroenLinks-raadslid geen geoefende loper, maar daar gaat het hem niet om. "Het is voor een goed doel. Vluchtelingen zijn ook de mensen die bij je in de straat wonen. En wereldwijd gaat het om miljoenen mensen in die situatie. Daarom vind ik het een heel belangrijk doel."

In Arnhem werden deelnemers binnengehaald door de burgemeester:

'Je zou maar een kindje op je rug meedragen'

"Het is zwaar, maar het is geen straf. In tegenstelling tot wat echte vluchtelingen mee moeten maken." Ines Kostic is bezig met de laatste kilometers tussen Amsterdam en Haarlem. Ze weet waar ze over praat. Op 10-jarige leeftijd moest Kostic zelf vluchten met haar ouders vanuit Bosnië en Herzegovina. "Ik weet nog dat ik de laatste dag daar uit het raam keek en me realiseerde: dit beeld ga ik waarschijnlijk nooit meer zien. Ik wist helemaal niets van Nederland. Het was een enge gedachte om te vluchten, misschien wel enger dan de oorlog."

'Even bikkelen, dan warm bed'

Via een azc kwam ze in Nederland terecht in Den Haag en later werd ze actief voor de Partij voor de Dieren. "Wij hebben het nog relatief gemakkelijk gehad, vergeleken met vluchtelingen van nu. Ook vergeleken met vannacht. Ik hoef maar even te bikkelen en dan wacht een warm bed. Terwijl echte vluchtelingen haat en onbegrip wacht."

De tussenstand van de opbrengst staat zondagochtend op 1,5 miljoen euro. Er deden nooit zoveel mensen mee dan aan deze tiende editie. "Ik denk dat meer mensen iets positiefs willen doen als reactie op het verharde klimaat tegen vluchtelingen", vermoedt Kostic. Dat denkt Van Hoorn ook: "Het is een manier om een signaal af te geven tegen alle negativiteit."

  • NOS/Ines Kostic
    Ines Kostic loopt van Amsterdam naar Haarlem
  • NOS/Jeffry van Hoorn
    Jeffry van Hoorn met zijn team onderweg

"Ik doe dit nooit meer." Jeroen van Strien uit Emmen dacht het aan het einde van elke Nacht van de Vluchteling die hij liep in de afgelopen jaren. "En toch ben ik er weer. Aan de ene kant omdat het geld oplevert en dat is hard nodig. Maar ook omdat ik eraan bij wil dragen."

Jeroens vrouw vluchtte in 1991 uit Somalië voor de oorlog. "Ik ken haar verhaal en ik weet wat ze heeft meegemaakt." Het lot van een vluchteling voelt dichtbij in het gezin van Van Strien. Daarom vormt hij nu een team met hun dochter Naïma. Ook al heeft hij de tocht al vier keer gelopen, het blijft een bijzondere ervaring: "Je loopt in een bos waar je geen hand voor ogen ziet. De zonsopgang maak je mee, je hoort en ziet alles tot leven komen. Heel mooi."

Jeroen en dochter Naïma van Strien

"Een beetje vermoeiend", omschrijft dochter Naïma de nachtelijke tocht. "Maar wel belangrijk. Ik vind het gewoon pijnlijk om te zien hoe vluchtelingen in Nederland worden behandeld, hoeveel problemen er zijn. Ik zie de wereld gewoon als één en het is moeilijk om te zien dat mensen worden buitengesloten."

De Nacht van de Vluchteling had dit jaar zes verschillende routes met verschillende afstanden. Onder anderen Johnny de Mol, Femke Halsema en Art Rooijakkers gaven gisteravond op verschillende plaatsen de startschoten. Vanochtend rond 09.00 uur zijn de meeste deelnemers gefinisht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl