Sander Dekker
NOS Nieuws

Minister: kliniek Den Dolder veroorzaakte onnodig veel fuss

De forensisch-psychiatrische kliniek waar Peter M. niet terugkeerde van verlof, heeft "onnodig veel fuss" veroorzaakt. Volgens minister Dekker had meteen verteld moeten worden dat de man geen acuut gevaar vormde, omdat zijn medicijnen nog een paar dagen zouden werken.

Dekker denkt dat de onrust rond de kliniek, waar eerder ook de moordenaar van Anne Faber verbleef, voorkomen had kunnen worden. Het heeft volgens hem te lang geduurd voordat het bestuur opening van zaken gaf over de verdwenen patiënt.

"Daardoor is er te veel voeding gegeven aan het gevoel dat M. een levensgevaarlijke man was en dat iedereen binnen zou moeten blijven", zei de minister voor Rechtsbescherming. "Dat moet in de toekomst beter." Hij vreest dat het vertrouwen in Den Dolder hierdoor verder is beschadigd.

Peter M. werd gisteren opgepakt in Breda.

Dagelijks overleg

Overigens gaan de kliniek en de gemeente Zeist volgende week om de tafel om afspraken te maken over patiënten die op verlof zijn. Bekeken wordt in welke gevallen en situaties de omgeving wordt ingelicht en er publiciteit moet komen.

Met het ministerie van Justitie heeft de kliniek de komende maanden intensief contact. Er is dagelijks overleg over de gang van zaken en de kliniek gaat alle afwijkende verlofregelingen aan het departement doorgeven. Als een patiënt niet terugkeert blijft het de verantwoordelijkheid van de kliniek om aan de bel te trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl