NOS Voetbal

De Roon maakt zich na superseizoen in Italië geen zorgen over plek bij Oranje

De Roon kan Atalanta-sprookje pas geloven als hij de hymne hoort

Over de stemming bij het Nederlands elftal geen negatief woord, maar het humeur van Marten de Roon slaat alles. De middenvelder van Atalanta Bergamo leeft na een superseizoen in Italië op een roze wolk.

In het trainingskamp in Portugal mag het interview met de tienvoudig international dan ook niet te lang duren. Er staan meer journalisten in de rij. Iedereen hangt deze dagen aan de lippen van de 28-jarige De Roon.

Atalanta, een provincieclub die in 2011 naar het hoogste niveau promoveerde, eindigde de competitie als derde, waarmee het zich voor het eerst in de clubhistorie plaatste voor de Champions League.

Hateboer verstoort interview De Roon met Champions League-hymne

Een sprookje dus. De Roon, de onopvallende maar tegelijkertijd onmisbare controleur op het middenveld, kan het krap een week later nog steeds niet geloven. "Dat komt denk ik volgend jaar. Als ik het veld oploop en dat deuntje speelt..."

Die hymne gaat De Roon, evenals zijn Nederlandse teamgenoot Hans Hateboer, komend seizoen dus voor het eerst horen. Als hij Atalanta trouw blijft tenminste.

Spandoek voor Marten de Roon bij Atalanta

"Veel spelers worden na zo'n seizoen natuurlijk aan andere clubs gelinkt, maar ik las eergisteren dat onze trainer (Gian Piero Gasperini, red.) zei dat niemand vertrekt, dus ik verwacht dat ik zelf ook niet ga", vertelt hij met een lach.

Gasperini wordt geprezen om zijn tactische vernuft. Een trainer die bovendien zorgde voor een mentaliteitsomslag bij Atalanta. De Roon: "Vroeger was het hier al goed als we niet verloren, maar hij wil áltijd winnen."

Hoogst haalbare

"En als je na Juventus en Napoli als derde eindigt met grote clubs als Inter en AC Milan onder je, dan heb je het hoogst haalbare bereikt", vertelt hij.

Marten de Roon in een onderonsje met bondscoach Ronald Koeman in Portugal

Ook bij het Nederlands elftal is De Roon inmiddels een vaste waarde. De laatste vier interlands werd de oud-speler van Heerenveen door bondscoach Ronald Koeman in de basisopstelling opgenomen.

Toch is de concurrentie op het middenveld er de laatste maanden niet minder op geworden. Donny van de Beek kende een sensationeel seizoen bij Ajax en Davy Pröpper, van Brighton & Hove Albion, is terug van een blessure. Toch maakt De Roon zich geen zorgen.

Ook De Roon genoot van 'concurrent' Van de Beek

"Ik heb ook genoten van Ajax, en van Donny die geweldig speelde en fantastische goals maakte. Maar dan kijk ik als liefhebber en niet zo van: hij zou weleens op mijn plek kunnen gaan spelen."

"En aan de andere kant", haast hij zich te zeggen, "ik heb zelf ook geen slecht seizoen gedraaid, dus waarom zou ik moeten denken aan anderen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl