Wicky laat de zaak van haar vader zien op de coldcasekalender
NOS Nieuws

Nabestaanden willen 'harten van moordenaars raken' met stille tocht

"We hopen dat ze gaan praten en dat ze zeggen wat ze gedaan hebben." Zeventien jaar na de moord op haar vader hoopt Wicky van der Meijs nog steeds op een doorbraak. Met de stille tocht die ze vandaag organiseert in Almere wil ze meer aandacht vragen voor nabestaanden die na lange tijd nog met veel vragen zitten.

Van der Meijs verloor haar vader Martien toen hij in januari 2002 tijdens het uitlaten van zijn hondje werd doodgestoken in de buurt van zijn huis in Hilversum. De moord is twee keer in Opsporing Verzocht geweest en ook op een coldcasekalender gezet. Maar tot op de dag van vandaag is er nooit iemand voor veroordeeld.

Als ze terugdenkt aan de moord wordt ze emotioneel. "Dat grijpt me echt naar m'n strot." En ook beveiligingsbeelden van de vermoedelijke dader die rond het moment van de moord zijn gemaakt, hakken er nog steeds in. "Je ziet een schim van het witte hondje van mijn vader. Dan zie je een persoon door het beeld lopen. Dat zijn wel de laatste minuten van mijn vader. En het is vreselijk dat daar beelden van zijn."

Martien van der Meijs met zijn vrouw en drie kinderen

Een van de nabestaanden die meeloopt is Ali Speksnijder. Haar 34-jarige broer werd in de zomer van 2002 doodgeschoten in zijn buurtsuper in Krimpen aan den IJssel. In aanloop naar de tocht schreef ze - net als alle andere nabestaanden die dat wilden - een brief. Speksnijder richtte die aan de dader. "Ik heb nooit iets tegen de moordenaar kunnen zeggen. Ik weet niet wie het is. Maar op die manier probeer je toch iets van je gevoel te verwoorden. Om te vertellen wat de gevolgen zijn van zo'n groot gemis."

Door gebrek aan bewijs werd eerder al een verdachte vrijgesproken. En dus kunnen de nabestaanden de zaak na bijna zeventien jaar nog steeds niet afsluiten. "Bij zo iets verschrikkelijks kan dat niet ongestraft blijven." Speksnijder blijft dan ook hopen dat de zaak van haar broer ooit wordt opgelost. Misschien kan de stille tocht daar aan kan bijdragen.

De 34-jarige Cornelis Speksnijder die in 2002 werd doodgeschoten

"We willen laten zien wat wij voelen", legt initiatiefneemster Van der Meijs uit. "Er schijnen moordenaars te zijn die zich hebben aangegeven bij de politie, nadat ze zich bewust zijn geworden van de emoties van nabestaanden."

Opbiechten

In de Hilversumse zaak kreeg de politie een paar jaar geleden nog concrete informatie binnen over iemand die de moord op Van der Meijs zou hebben opgebiecht aan een vriend en ook spijt zou hebben. "Dat gaf me wel hoop", zegt de dochter van het slachtoffer. "Dat diegene naarmate hij ouder wordt meer naar zijn hart gaat luisteren en niet langer met dit geheim wil blijven rondlopen." Een aanhouding is niet mogelijk, want de politie weet niet wie de man is.

Volgens Van der Meijs is het schrijnend om te zien waar nabestaanden mee te maken krijgen. Ze krijgt die verhalen mee via een Facebookpagina die ze heeft opgezet. "Een voorbeeld is iemand met een bedrijf waarvan de partner is gedood. Die mensen hebben op een gegeven moment niet eens meer eten op te plank, omdat het bedrijf en het inkomen was afgesloten door de dood."

Ali Speksnijder vindt de stille tocht van vanmiddag een goed initiatief. "Iedereen heeft zijn eigen verhaal en iedereen rouwt ook anders. Maar je weet wel waar je het over hebt met elkaar." Ze doelt op een vreselijk verlies, dat iedere nabestaande bij zich draagt. "Dat geeft verbondenheid, die je dan ook deelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl