De monniksgier in Hellendoorn
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Vogelaars massaal op pad om zeldzame roofvogel bij Hellendoorn te zien

Veel vogelaars zijn vanochtend naar de Sallandse Heuvelrug bij Hellendoorn gegaan om een monniksgier vast te leggen. De roofvogel is al sinds 2005 niet meer in Nederland gezien. Gisteren vloog het dier boven het Drentse natuurgebied De Onlanden en vanochtend zat hij bij Hellendoorn.

De monniksgier is met een spanwijdte van 2,5 tot 3 meter de grootste roofvogel van Europa; wereldwijd is alleen de condor groter. De soort komt in Europa alleen voor in bergachtige gebieden in bijvoorbeeld Spanje en Griekenland.

  • SPS Media
    De monniksgier heeft een mooi plekje gevonden om te poseren voor vogelaars
  • SPS Media
    Vogelaars zijn massaal naar Hellendoorn gekomen
  • SPS Media
    De monniksgier trekt eropuit

De vogel is overwegend bruinzwart. Zijn kop is kaal, maar op zijn nek staan juist lange veren die een brede kraag vormen, als de capuchon van een monnik. Daar komt ook de naam van het dier vandaan.

De monniksgier leeft alleen en zoekt vanuit grote hoogte zwevend naar aas, zoals dode schapen. In Europa leven nog zo'n 2000 paren, wat het dier zeldzaam maakt maar niet bedreigd. In Frankrijk en Spanje werkt men aan een herintroductieprogramma.

Bij Hellendoorn verzamelden zich vanochtend tientallen vogelaars om de monniksgier met eigen ogen (of door de telelens) te zien:

Vogelaars naar Hellendoorn om zeldzame monniksgier

Opvallend genoeg trok er eerder deze maand ook al een monniksgier door Nederland, maar voor zover bekend heeft niemand die waargenomen. Deze vogel, die Brínzola is gedoopt en met een zender is uitgerust, trok in enkele weken van de Pyreneeën via het zuiden van ons land naar het zuiden van Noorwegen, een tocht van ruim 3000 kilometer.

Vogelliefhebbers denken dat de vogelsoort de komende jaren misschien vaker noordelijker is te zien, omdat dwaalgasten op verkenning gaan nu de populatie toeneemt.

Overigens liep het slecht af met het exemplaar dat hier in 2005 in de Oostvaardersplassen neerstreek. 'Carmen' vloog na enkele dagen tegen een trein; mogelijk kon ze niet goed vliegen doordat ze in de rui was. Het dier werd opgezet door museum Naturalis.

Advertentie via Ster.nl