Studenten moeten gewoon tentamens maken tijdens ov-staking
Een aantal hogescholen en universiteiten laat lessen en tentamens dinsdag gewoon doorgaan, ondanks de grote landelijke staking in het openbaar vervoer voor een beter pensioen. De Landelijke studentenvakbond (LSVb) is boos. "We vinden het echt absurd", zegt Carline van Breugel, voorzitter van de LSVb.
Vakbond FNV verwacht dat er dinsdag vrijwel niets rijdt. "Er zijn nu nog een paar plekken waar niet gestaakt wordt, maar over het algemeen wordt overal meegedaan", zegt een woordvoerder. "De ervaring leert ook dat naar mate de stakingsdag dichterbij komt, steeds meer vervoerders alsnog aanhaken."
Volgens de LSVb hebben verschillende instellingen al gezegd dat de tentamens doorgaan. Het gaat onder meer om de VU in Amsterdam en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hogeschool Zuyd en Tilburg University laten de tentamens ook doorgaan. Op de Universiteit Leiden gaat een deel van de toetsen vooralsnog door.
De LSVb is nog bezig met een inventarisatie. Later vandaag wordt van meer onderwijsinstellingen bekend of de lessen en tentamens doorgaan.
#radboudride
Volgens De Gelderlander gaan de lessen en tentamens op de Radboud Universiteit in Nijmegen gewoon door. Als oplossing heeft de onderwijsinstelling een hashtag gemaakt: #radboudride, waarmee studenten en medewerkers om een lift kunnen vragen of die kunnen aanbieden. Ook kunnen studenten bij de examencommissie een herkansing aanvragen.
Ook de Hogeschool Utrecht had aangekondigd dat de tentamens zouden doorgaan. "Aangezien de staking ruim van tevoren is aangekondigd, worden studenten in staat geacht om een oplossing te vinden voor mogelijke hinder in het openbaar vervoer", schreef de school gisteren op Twitter.
Die reactie viel slecht bij de LSVb. "De Hogeschool Utrecht zegt dat studenten genoeg tijd hebben gehad om vervangend vervoer te regelen. Maar sommige studenten moeten met het openbaar vervoer naar hun studie komen en kunnen niet met de auto of taxi. Dit kan gewoon niet."
Nu heeft de Hogeschool Utrecht alsnog besloten de aanwezigheidsplicht te laten vervallen. Als toetsen niet door de opleiding worden verplaatst, zoeken de examencommissies samen met studenten naar een oplossing, meldt RTV Utrecht. De school zegt vandaag in een tweet niet te willen dat studenten de dupe worden van de staking.
De Universiteit Leiden laat tentamens van de faculteit Rechtsgeleerdheid ook doorgaan. Om "organisatorische redenen" kunnen die niet worden verplaatst, zegt de instelling tegen Omroep West. "Als je deze dag een tentamen hebt, word je geacht zelf maatregelen te treffen zodat je op tijd aanwezig bent op het tentamen", staat in een mail van de universiteit.
Tentamens wel geschrapt
Er zijn ook onderwijsinstellingen die hebben laten weten tentamens te schrappen. Bij Inholland zijn de gebouwen wel open, maar tentamens en verplichte lesactiviteiten worden verplaatst. Ook op Windesheim in Zwolle lijkt alles verplaatst. De Haagse Hogeschool heeft belangrijke tentamens verzet. En ook bij de UvA en HvA zijn lesactiviteiten uitgesteld. Dat geldt ook voor de Universiteit Utrecht.
De stakingsdag leidt volgens vakbond LSVb niet alleen tot problemen voor studenten die tentamens moeten maken. "Op het HBO zijn veel lessen verplicht. Als je er meer dan één mist, haal je het vak niet. Soms kun je er al een keer niet bij zijn door ziekte of andere onvoorziene zaken. Scholen moeten er rekening mee houden dat studenten dinsdag niet kunnen komen."
Staken voor betere pensioenen
De ov-staking dinsdag gaat om de pensioenen. Eigenlijk zou het openbaar vervoer meedoen met de landelijke staking woensdag, maar als dat gebeurt kunnen veel mensen die dan staken niet naar bijeenkomsten komen. Het openbaar vervoer staakt daarom een dag eerder.
Wethouder Dijksma van Amsterdam overweegt op de dag van de staking de IJtunnel te openen voor fietsers. "Ik hecht grote waarde aan het stakingsrecht, maar vind de impact van het tegelijkertijd stilleggen van de Noord/Zuidlijn en de pontveren over het IJ wel erg groot voor de stad. We bereiden ons voor op de staking en zullen de IJtunnel openstellen voor fietsers als dat nodig is. We hopen dat het niet zover hoeft te komen", zei ze vanmorgen in een commissievergadering, meldt stadszender AT5.