Lijsttrekkers pleiten voor lagere onkostenvergoedingen in levendig EU-debat
De PvdA, de SP, het CDA en ChristenUnie/SGP willen de Europese onkostenvergoedingen verlagen. PvdA-lijsttrekker Timmermans wil graag iets doen aan zijn hoge salaris en vindt dat het "stuk soberder kan".
De SP verweet Timmermans in het tv-debat NOS Nederland Kiest: De Stemming dat hij als eurocommissaris 30.000 euro per maand verdient. "Daar moet een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur 100 jaar voor werken", zei de SP-lijsttrekker Hoekstra in een debat over arbeidsmigratie.
Timmermans zei dat hij heeft geprobeerd zijn salaris te verlagen, maar dat dit niet mogelijk was. Hij hoopt wel zijn salaris als Europarlementariër te kunnen verlagen. De SP vindt dat een deel van het salaris van Europarlementariërs aan goede doelen uitgegeven moet worden. Lijsttrekker Van Dalen van de christelijke partijen snapt dat er kritische vragen worden gesteld over de ruime Europese vergoedingen.
"We willen dat het naar beneden gaat", zo zei hij tijdens het debat en is te zien in deze video.
In het tv-programma kwamen twaalf lijsttrekkers aan het woord over tal van onderwerpen waar Europa een belangrijke rol in speelt; klimaat, arbeidsmigratie, defensie, landbouw, migratie en minder of meer bevoegdheden voor Brussel.
De meningen liepen, zoals verwacht, behoorlijk uiteen. De VVD benadrukte bijvoorbeeld dat de Europese Unie meer moet doen aan de vluchtelingenproblematiek. "Ik ben gepassioneerd, maar ik vind dit nalatigheid van de Europese Unie dat ze dit niet onder controle krijgen", zei VVD-lijsttrekker Azmani.
Denk-lijsttrekker Tonça zei dat de migranten een minder groot gevaar zijn dan vaak wordt voorgesteld. "Maar als je kijkt naar de uiteindelijke cijfers van de mensen die in aanraking komen met justitie, dan is de grote meerderheid niet van vluchtelingenafkomst, maar boreaal, wit, zoals u", zei Tonça tegen Eppink van Forum voor Democratie.
Die uitspraak kon Eppink niet waarderen:
Forum voor Democratie was de enige partij die bij de discussie over het klimaat pleitte voor kernenergie. D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn daar tegen en hopen op meer zon- en windenergie. In 't Veld van D66: "Kernenergie is niet goedkoper en levert ook nog afval op. Het is gevaarlijk en daarom moeten we nu investeren in de toekomst."
NOS-verslaggever Arjan Noorlander sprak na afloop van een "levendig debat". "Het is voor het eerst dat de Nederlandse lijsttrekkers een volwassen scherp debat voerden over belangrijke onderwerpen zoals klimaat, arbeidsmigratie en defensie. Er valt wat te kiezen."