Het doek valt voor Excelsior na een 1-1 gelijkspel tegen RKC

Excelsior kan met gelijkspel tegen RKC degradatie niet voorkomen

Excelsior keert na vijf seizoenen op het hoogste niveau terug naar de eerste divisie. De Rotterdammers kwamen woensdagavond in eigen huis niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen RKC Waalwijk. Dat was niet genoeg om de 2-1 nederlaag uit het eerste duel goed te maken.

In de eerste helft was er lange tijd weinig te beleven in Kralingen. Excelsior moest komen, maar kwam nauwelijks tot echte kansen. Datzelfde gold voor RKC, maar die ploeg ging wel met een voorsprong rusten. Stijn Spierings kopte na veertig minuten knap raak uit een voorzet van Emil Hansson.

Meteen na de pauze zette de thuisploeg aan, vechtend voor de laatste kans. Het resulteerde al snel in de fraaie aansluitingstreffer van Elías Már Ómarsson.

RKC Waalwijk viert feest na de goal van Stijn Spierings (r)

Toch lukte het de ploeg van trainer Ricardo Moniz niet om vervolgens echt door te drukken. Ook nadat doelpuntenmaker Spierings bij RKC twintig minuten voor tijd zijn tweede gele kaart ontving, wist Excelsior niet meer te scoren. Een slotoffensief resulteerde nog wel in grote kansen voor Herve Matthys en Thomas Oude Kotte, maar het bleef bij 1-1.

Net geen unieke reeks

Met de degradatie komt voor Excelsior een eind aan een reeks van vijf seizoenen in de eredivisie. Een zesde seizoen op rij in de eredivisie zou een unieke prestatie zijn geweest voor de club.

RKC kwam in het seizoen 2013/2014 voor het laatst uit in de eredivisie. Om promotie af te dwingen, moet de ploeg van Fred Grim in de finale zien af te rekenen met Go Ahead Eagles.

'Laten zien dat we onterecht gedegradeerd zijn'

Namens Excelsior reageerde algemeen directeur Ferry de Haan teleurgesteld op de degradatie van zijn club. Maar er was ook realisme. "Als je over twee wedstrijden niet beter bent dan RKC, dan is dit een logisch gevolg."

"Het zit ook voor geen meter mee en dat is al het hele jaar het geval. Maar daar zijn we zelf verantwoordelijk voor. We zullen nog scherper op de centjes moeten gaan letten en nog creatiever zijn om een goede selectie samen te stellen. We moeten gaan laten zien dat we onterecht gedegradeerd zijn."