Kanselier Kurz (r) en president Van der Bellen
NOS NieuwsAangepast

Kanselier Kurz: uitspraken FPÖ-prominenten 'strafrechtelijk relevant'

De uitspraken van de afgetreden Oostenrijkse vicekanselier Strache in de vrijdag opgedoken video die tot een regeringscrisis leidde, kunnen leiden tot een strafrechtelijke vervolging. Dat heeft de Oostenrijkse kanselier Kurz gezegd in de Duitse krant Bild. Dat geldt volgens de kanselier ook voor de rol van de andere prominent van de rechts-populistische regeringspartij FPÖ, die in de video te horen is, de eveneens opgestapte fractievoorzitter Gudenus.

De twee bieden op de video een Russin die zich voordoet als een steenrijke investeerder, staatsopdrachten aan in ruil voor miljoenensteun voor de partij. De opnamen zijn vlak voor de parlementsverkiezingen in Oostenrijk in 2017 gemaakt, en vrijdag naar buiten gebracht door Duitse media. Het is onduidelijk wie opdracht heeft gegeven voor het maken van de opnamen.

Het Kremlin heeft vanmorgen laten weten niets te maken te hebben met het Oostenrijkse schandaal.

FPÖ-ministers dreigen met vertrek

Kanselier Kurz (ÖVP) stuurt aan op het vertrek van FPÖ-minister van Binnenlandse Zaken Kickl, omdat hij "zich te weinig bewust lijkt van zijn verantwoordelijkheid" in dit schandaal. Kickl was ten tijde van de opname voorzitter van de FPÖ. In een verklaring zei de kanselier dat volledige opheldering noodzakelijk is, en dat Binnenlandse Zaken daarbij een belangrijke rol speelt.

President Van der Bellen moet de knoop doorhakken over het ontslag van Kickl. De rechts-populisten dreigen in geval van Kickls gedwongen vertrek helemaal uit de regering te stappen. In dat geval moet Kurz met een minderheidskabinet de komende maanden tot aan de verkiezingen zien te overbruggen.

Kurz zei geschokt te zijn over de video en ook over de reactie van de FPÖ. "Dit heeft het aanzien van Oostenrijk geschaad", aldus de kanselier. Kurz heeft gisteren met president Van der Bellen afspraken gemaakt over vervroegde verkiezingen in september.

Meermalen contact met "Russen"

Het Duitse magazine Der Spiegel meldt dat oud-fractievoorzitter Gudenus voor en na de gefilmde ontmoeting met de Russische vrouw in Ibiza contact heeft gehad met een "vertrouweling" van de Russin. Dat bleek ook al uit de vraag die Strache stelde in de opgedoken opname "hoe de zaken er inmiddels voorstonden". Van een gesprek van Gudenus met de vertrouweling in Wenen zouden ook geluidsopnamen bestaan.

Strache en Gudenus beweerden nadat de video was opgedoken, dat het om een eenmalig contact ging tijdens een vakantietrip.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl