NOS Nieuws

Ramadan begonnen, zij helpen anderen met maaltijden, cadeaus en sport

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Online

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Online

Voor de meeste moslims is de ramadan begonnen. In deze vastenmaand wordt tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten, gedronken of gerookt. Ook andere vormen van genot zijn verboden. Zo worden lichaam en geest gereinigd.

Maar het vasten draait niet alleen om dingen die niet mogen; er wordt in deze periode extra aandacht besteed aan verdraagzaamheid, liefdadigheid en saamhorigheid. Een onderdeel daarvan is de zakaat, tevens één van de vijf zuilen van de islam. Zakaat is het geven van financiële hulp aan armen. Het is een gewoonte om de zakaat tijdens de vastenmaand te geven.

Voor een deel van de moslims gaat dat verder dan alleen het financiële aspect. Zij zetten zich in voor andere moslims of hulpbehoevenden in binnen- en buitenland.

Wij spraken met drie van hen.

Reshma

In aanloop naar de ramadan zamelt Reshma Nanhekhan (47) uit Amsterdam ieder jaar geld in met een groep vriendinnen. Met de donaties, die uit hun gezamenlijke netwerk komen, reizen één of meer van hen naar Suriname om moslims te helpen die het niet breed hebben. "Het geld nemen we mee, zodat we daar ter plekke eten, drinken en andere spullen kunnen kopen", vertelt ze.

"Denk aan de basisdingen: rijst, linzen, uien en dadels, maar ook verzorgingsproducten zodat ze zichzelf rein kunnen houden. We vinden het ook leuk om cadeautjes in te slaan, zodat ze die tijdens het Suikerfeest aan elkaar kunnen geven."

Reshma werd in Suriname geboren en kwam naar Nederland toen ze anderhalf jaar oud was. Ze vindt het fijn om met de ramadan het leven van arme Surinamers iets beter te maken. "Vasten gaat niet alleen over het laten van bepaalde dingen, maar ook over hoe je leeft: wat doe je aan de problemen in de wereld?", legt ze uit. "En ja, waar moet je in Nederland armenbelasting aan geven? Wij hebben het hier te goed. In Suriname krijg ik van de moskee een lijst van mensen die het echt nodig hebben."

Aram

Aram Bakr (30) werkt als sportcoach in Purmerend. Samen met zijn werkgever en de gemeente organiseert hij tijdens de ramadan nachtelijke sportactiviteiten. Want jongeren die 's avonds laat pas mogen eten, zitten daarna vol energie. "Dan gaan ze dus niet naar bed, maar blijven ze nog een paar uur wakker. Ze zoeken elkaar op in de wijken. Voorheen leverde dat nog weleens klachten op vanuit de buurt."

De sportactiviteiten, die om middernacht beginnen, geven de jongeren gelegenheid om elkaar te zien. Ze hoeven niet meer rond te hangen "en ze kunnen lekker sporten om de vele suikers te verbranden", zegt Aram.

Zelf sport hij gedurende de vastenperiode ook veel: 's nachts doet hij bij voorkeur aan fitness of voetbal. Mede dankzij hem is er in Purmerend tijdens de ramadan twee keer per week zaalvoetbal en kickboksen. In het plaatselijke zwembad geeft hij een nachtelijke bootcamp-les. Ook kunnen jongens en meisjes op aparte avonden vrijzwemmen. Volgens Aram is het een groot succes. "Zowel maatschappelijk, lichamelijk als sociaal. De jongeren gaan los en daarna kunnen ze lekker slapen."

Hamied

Hamied Muradin (56) woont in Almere en vertrekt jaarlijks rond de start van de ramadan naar het buitenland. Hij kwam al in Indonesië en Bangladesh, maar dit jaar vliegt hij naar India. In de oostelijke deelstaat Bihar, een van de armste regio's van het land, gaat hij iftars uitdelen. Een iftar is de maaltijd die in de ramadan na zonsondergang genuttigd wordt.

"Ik zamel geld in met vrienden en familie. In Bihar kun je iemand voor 50 eurocent de hele dag van voedsel voorzien. Ik reken een euro per persoon, dan hebben ze hapjes, drinken en daarna een warme maaltijd met vlees", vertelt Hamied. "Mensen geven mij in vertrouwen geld, ik kan gelukkig ter plekke zien hoe dat terechtkomt. Ik maak veel filmpjes zodat ze het zelf ook kunnen zien." Hamied hoopt dat het mensen inspireert om meer te doen.

Omdat er rond de ramadan relatief veel geld wordt ingezameld, blijft er soms nog een bedrag over waar Hamied op andere momenten in het jaar goed mee doet. Zo deelde hij in New Delhi 's winters dekens uit en laat hij in diverse landen drinkwaterpompen installeren. De zakaat reikt zo verder dan alleen de vastenperiode. Overigens is zijn geloof niet leidend bij zijn vrijwilligerswerk, zegt Hamied. "Ik wil er voor iedereen zijn. Ik maak geen onderscheid. Je moet een goed mens zijn, dan pas kun je een geloof uitdragen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl