Een Britse veteraan komt aan bij een hotel in Wageningen
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Britse WO II-veteranen komen nog ieder jaar naar Wageningen voor herdenking

Een groep Britse veteranen die geholpen hebben bij de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog is aangekomen in Wageningen. Met authentieke Londense taxi's werden 27 hoogbejaarde mannen opgehaald van de boot in Hoek van Holland. Ze zijn onder politiebegeleiding naar een hotel in Wageningen gebracht.

De veteranen zijn in Nederland om morgenavond bij de dodenherdenking in Loenen te zijn. Een dag later doen ze mee aan het bevrijdingsdefilé. Van de 27 mannen vochten er 24 in Nederland, de drie andere veteranen deden dat in Korea. Hun leeftijd varieert tussen de 91 en 101 jaar.

Market Garden

De Britten vinden het belangrijk om nog ieder jaar in deze tijd naar Nederland te komen, ook al wordt de groep ieder jaar kleiner. De Market Garden Foundation Arnhem organiseert de reis elk jaar. In 2012 waren er nog 80 taxi's nodig om 120 veteranen te kunnen vervoeren. Vandaag reden er nog maar 24 taxi's.

De veteranen kwamen vrijdagmiddag aan in Wageningen:

'Het is fijn om terug te zijn en onze Nederlandse vrienden te ontmoeten'

"Van mijn regiment zijn er nog maar vier over voor zover we weten en ik ben de enige die nu in Nederland is", zegt Geoff Roberts tegen Omroep Gelderland. Als 19-jarige werd hij als parachutist gedropt op de Ginkelse Heide. Hij is blij om nu in Nederland te zijn. "Het is fijn om terug te zijn om onze kameraden te herdenken. We komen ook om onze Nederlandse vrienden te ontmoeten, want daar hebben we er inmiddels veel van."

Ik hou van Holland

De 94-jarige John Jeffries is het daarmee eens. "Ik hou van Holland. En ik vind het fijn mijn kameraden weer te zien, want we hebben allemaal onze verhalen." Die verhalen gaan niet alleen maar over de oorlog. "Die herinneringen verschuiven naar de achtergrond", zegt Roberts. "Het is al zo lang geleden. Er komen mooie herinneringen aan de contacten in Nederland voor in de plaats."

Advertentie via Ster.nl