Joe Biden vorige maand in Dalaware

Joe Biden kondigt kandidatuur Witte Huis aan

Joe Biden, die vice-president was onder Barack Obama, heeft bekendgemaakt dat hij de presidentskandidaat van de Democratische Partij wil worden. Hij maakte zijn kandidatuur bekend in een videoboodschap.

De 76-jarige Biden lijkt meteen de voornaamste Democratische kandidaat voor het Witte Huis te zijn. Zijn kandidatuur werd al lang verwacht. Hij voegt zich nu bij de meer dan 20 Democraten die in voorverkiezingen gaan uitmaken wie de nominatie krijgt van de Democratische Partij.

Biden is vier jaar ouder dan president Trump. Als hij gekozen wordt, zal hij bij zijn aantreden de oudste president zijn die het land ooit heeft gehad. Biden heeft zich twee keer eerder kandidaat gesteld voor het presidentschap, maar in de voorverkiezingen kwam hij nooit ver.

Charlottesville

Biden zei "dat we verwikkeld zijn in een strijd om de ziel van ons land". Hij zei dat het karakter van het land voorgoed zal veranderen als Donald Trump wordt herkozen. "Ik wil niet werkeloos toekijken en dat laten gebeuren", verklaarde hij. De democratische kernwaarden van de Verenigde Staten staan volgens Biden op het spel. Hij zal zijn presidentscampagne voeren als een 'Obama-Biden Democraat'.

In zijn video noemde Biden de gebeurtenissen in Charlottesville in 2017 in het bijzonder. Bij een gewelddadig treffen tussen blanke racisten en tegendemonstranten viel onder die laatste groep toen een dode.

President Trump zei vervolgens dat er aan beide kanten goede mensen stonden. Biden vindt dat de Amerikaanse president op dat moment mensen die haat verspreiden moreel gelijkstelde aan mensen die de moed hebben daartegen in opstand te komen. "Op dat moment wist ik dat ons land in gevaar is", zei Biden.

Na het presidentschap van Barack Obama mengde Biden zich niet in de verkiezingsstrijd, in verband met de dood van zijn oudste zoon Beau Biden op de leeftijd van 46 jaar.

In de komende dagen gaat Biden meteen op campagne in drie staten. Hij is de komende weken twee keer in Pennsylvania, die gezien wordt als cruciaal in de strijd om het presidentschap. Hillary Clinton verloor daar in 2016 van Donald Trump.

Affaire

Enkele weken geleden beschuldigden twee Democratische vrouwen Biden van ongepast gedrag, door bijvoorbeeld bij publieke optredens zijn handen op de schouders van een vrouw te leggen. In een videoboodschap bood Biden daarvoor excuus, om eraan toe te voegen dat hij zijn gedrag op dit punt zal veranderen.

Enkele gekleurde Democratische vrouwen spraken zich vandaag, nog voor Bidens bekendmaking, tegen hem uit. Op een 'She the People'-forum in Texas zei een van van de deelneemsters "dat we zijn opgegroeid met het idee dat alleen een witte man ons kan redden, maar dat Joe Biden niet het antwoord is". Het forum hoopt op een kandidaat "die beter aansluit op de diversiteit van de Verenigde Staten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl