Cellen in een politiebureau

'Het is voor kinderen heel ingrijpend om in een cel te worden opgesloten'

Bij het aanhouden en opsluiten van minderjarigen gaat het nog steeds te vaak mis. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer stelt dat politie en justitie de kinderen in de eerste plaats als verdachte zien. "Dat het daarnaast ook kinderen zijn, wordt nog te vaak vergeten."

Kalverboer schrijft in haar rapport 'Hoeveel nachtjes nog?' dat in het strafrecht meer rekening moet worden gehouden met de positie van kinderen. Ze deed het onderzoek naar aanleiding van de zaak van twee 16-jarigen die de nacht in de cel moesten doorbrengen omdat ze iets hadden vernield. De twee werden tussen volwassenen opgesloten en hadden geen contact met een advocaat of hun ongeruste ouders. Uiteindelijk viel pas bijna twee jaar na die nacht het besluit om de twee niet te vervolgen.

Dat de politie en anderen niet voldoende rekening houden met kinderen is de afgelopen jaren keer op keer gebleken, schrijft Kalverboer. In het verleden zijn al verschillende aanbevelingen gedaan voor het aanhouden en opsluiten van kinderen. De Kinderombudsvrouw noemt het de hoogste tijd dat de Nationale Politie, het College van procureurs-generaal en het ministerie van Justitie en Veiligheid maatregelen nemen.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer

Zo moet het mogelijk zijn dat ouders hun opgesloten zoon of dochter kunnen bezoeken zonder glas ertussen, er ook 's nachts contact mogelijk is tussen ouders en kind en dat politiebureaus en cellencomplexen speciale ruimtes voor kinderen hebben. Ook moeten advocaten beter beschikbaar zijn.

Kalverboer benadrukt dat het uitgangspunt moet zijn dat kinderen alleen worden opgesloten, als het echt niet anders kan, zoals ook is vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag. "Het is voor kinderen heel ingrijpend om in een cel te worden opgesloten, helemaal 's nachts." De politie moet volgens haar bij het opsluiten van kinderen heel goed uitleggen welke afwegingen er zijn gemaakt en waarom er geen alternatief was.

Een van de knelpunten is het recht op een advocaat. Dat vervalt als kinderen naar huis worden gestuurd. Wie 's avonds wordt opgepakt en moet wachten tot 's ochtends een advocaat beschikbaar is, moet de nacht in de cel doorbrengen. Kalverboer vindt dat advocaten beter beschikbaar moeten zijn, overdag en 's nachts.

Daarnaast wil de Kinderombudsvrouw dat wettelijk wordt vastgelegd dat kinderen op een andere plek dan in de cel hun verhoor kunnen afwachten. Daarnaast moeten volgens Kalverboer politie en het Openbaar Ministerie een richtlijn opstellen waarin wordt vastgelegd dat kinderen in principe niet worden vastgezet, tenzij het echt niet anders kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl