Robbie Hageman
NOS Sport

Tumor krijgt kickbokser Hageman niet klein: 'The Rabbit, kom op!'

Robbie Hageman is een van Nederlands getalenteerdste kickboksers. Hij zal echter nooit meer een wedstrijd vechten. De 27-jarige Brabander is twee weken geleden geopereerd aan een kwaadaardige tumor in zijn hoofd.

Hageman is ongeneeslijk ziek, want de tumor kan niet in zijn geheel worden verwijderd, maar de situatie is nu wel onder controle. 'The Rabbit', zoals zijn bijnaam luidt, voelt zich zelfs alweer zo goed dat hij dinsdagavond te gast kon zijn in Langs de Lijn En Omstreken.

"Ik moest zeven weken herstellen, maar heb vanmorgen om zes uur alweer mijn eerste training gehad", zei de kickbokser, die veel indruk maakt met zijn positieve levensinstelling.

Hageman veroverde in zijn loopbaan de Nederlandse en Europese titel thaiboksen. Als kickbokser werd hij wereldkampioen lichtgewicht bij de bonden Enfusion en Kombat League. Dat leverde hem een overstap op naar Glory, de toonaangevende bond waarvoor ook Rico Verhoeven uitkomt.

Hagemans ultieme doel was om Sitthichai Sitsongpeenong uit te dagen, de wereldkampioen lichtgewicht bij Glory. In maart kreeg de Nederlander echter te horen dat bij een verplichte MRI-scan een gezwel aan het licht was gekomen, waarna zijn leven een heel andere wending nam.

Videoboodschap van Conor McGregor

De steunbetuigingen voor Hageman kwamen daarna uit alle hoeken van de sportwereld. Verhoeven liet van zich horen, maar ook PSV-doelman Jeroen Zoet. Zelfs Conor McGregor, misschien wel 's werelds bekendste vechtsporter, stuurde een videoboodschap. In het verleden hebben Hageman en McGregor samen getraind.

"Robbie, je bent een vechter. Dat heb ik zelf van je gevoeld in de ring. Jongen, je kan alles aan", sprak McGregor in zijn videoboodschap, om eraan toe te voegen. "Als je iets nodig hebt, je weet me te vinden. We staan allemaal achter je. The Rabbit, kom op!"

"Al die reacties deden me heel erg goed", laat Hageman weten. "Ik zat in het ziekenhuis. Van de dag dat ik kwam tot de dag dat ik ging, heb ik berichten gekregen. Als je overal op reageert, gaat de tijd stukken sneller."

Verplicht stoppen met kickboksen

Terug naar het moment dat Hageman te horen kreeg dat hij een gezwel in zijn hoofd had. Zijn eerste reactie was opmerkelijk. "Ik zei tegen de arts: dat betekent dat ik de laatste tweeënhalf jaar met een gezwel in mijn hoofd iedereen de ring uit heb geslagen. Dat vond hij niet zo grappig."

"Maar mijn vader en vrouw waren ook bij het gesprek aanwezig, dus daarna werd het wel serieus", vervolgt Hageman. "Totdat bekend werd dat het een kwaadaardige tumor was, heb ik echt gedacht dat ik die wedstrijd tegen Sitsongpeenong nog kon doen."

De wedstrijd tegen de wereldkampioen gaat er niet komen. Sterker nog, Hageman mag nooit meer kickboksen. Na een diepe zucht: "Dat is erg, maar aan de andere kant ook weer goed. Kickboksers stoppen namelijk altijd veel te laat. Nu ben ik verplicht te stoppen. Op mijn 27ste."

De teller voor Hageman blijft daarom staan op 199 wedstrijden en 171 overwinningen, maar zijn positivisme is oneindig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl