Een ontwortelde boom is op een bus terechtgekomen
NOS Nieuws

Weer doden bij overstromingen Rio de Janeiro

Bij overstromingen in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn zeker negen mensen om het leven gekomen. De burgemeester van de miljoenenstad noemt het een grote crisis. Mensen wordt gevraagd niet de straat op te gaan.

De afgelopen dagen viel er extreem veel regen. In sommige delen van de stad viel er binnen 24 uur meer dan 31 centimeter water.

De schade is aanzienlijk: straten staan onder water, bomen zijn omgevallen en er zijn modderstromen ontstaan:

Opnieuw overstromingen in Braziliaanse stad Rio de Janeiro

De brandweer zegt dat er drie slachtoffers zijn geborgen die in een taxi zaten. De chauffeur, een kind en haar oma waren in een modderstroom terechtgekomen. De brandweer was uren bezig om bij de auto te komen. Modder, omgevallen bomen en puin versperden de weg.

Reddingswerkers zijn nog op zoek naar slachtoffers. Zo wordt bij auto's die zijn gestrand in tunnels en onder water staan gekeken of er nog mensen in zitten.

  • EPA
    Duikers controleren of er iemand in een ondergelopen auto zit
  • AFP
    Reddingswerkers bergen een lichaam
  • AFP
    Veel schade aan wegen en auto's

Het is de tweede keer in een half jaar dat Rio de Janeiro en omgeving worden getroffen door hevige regenval. In november kwamen tien mensen om het leven bij een landverschuiving die was veroorzaakt door overstromingen. Twee maanden geleden kwamen zes mensen om bij een zware storm.

Rio is niet goed voorbereid

Burgemeester Crivella erkent dat de stad niet goed is voorbereid op extreme weersomstandigheden. Volgens de autoriteiten zijn er zeker honderd buurten die veel risico lopen. Het gaat dan vooral om sloppenwijken op berghellingen. Die zijn extra kwetsbaar voor landverschuivingen na hevige regenval.

Crivella zegt dat er maatregelen zijn bedacht, maar dat er nog geen geld voor is om ze uit te voeren. Hij klaagt dat er vanuit de regering niet genoeg geld beschikbaar wordt gesteld. Crivella zegt dat er vele honderden miljoenen real nodig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl