De politie rolt een wietkwekerij op in een Rotterdams woonhuis
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

In Noord-Nederland meer hennepkwekerijen opgerold, elders minder

In Noord-Nederland zijn vorig jaar meer hennepkwekerijen ontmanteld dan in 2017: 436 tegen 404.

Daarmee wijken Groningen, Friesland en Drenthe af van de rest van het land. Daar daalde juist, net als andere jaren, het aantal opgerolde wietkwekerijen, schrijft RTV Noord.

Mogelijke verklaring voor de toename van het aantal opgerolde kwekerijen in het noorden is de aanwezigheid van een centraal hennepteam daar. Hier komen alle meldingen en anonieme tips terecht. "Die gebundelde informatie biedt voordelen", zegt een woordvoerder.

Veegactie

Daarnaast was er vorig jaar een "veegactie". Het merendeel van de opgepakte henneptelers in het noorden komt daar uit de omgeving. "Er is geen sprake van een waterbed-effect: telers die van elders naar hier komen."

In totaal werden er vorig jaar landelijk bijna 4000 hennepteeltbedrijven opgerold. Opnieuw lag het merendeel daarvan (640) in het politiegebied Oost-Nederland, dat staat voor Overijssel en Gelderland.

Brabant is - met Zeeland erbij - een 'goede tweede' met 617 opgerolde wietkwekerijen, derde is Limburg (502).

Niet verplaatst, maar uitgebreid

Kenners van de drugswereld zien verder dat criminelen hun kwekerij verplaatsen naar het buitenland, zoals België en Spanje. Mogelijk komt dat doordat de aanpak in Nederland is verscherpt.

Er zijn ook aanwijzingen dat de kwekerijen kleiner zijn en juist beter zijn verstopt door creatieve kwekers. De kwekerijen zitten steeds minder op zolders maar vaker in ondergrondse ruimtes en in bosgebieden.

De politie gaat ervan uit dat ze een op de vijf kwekerijen vindt en de rest niet. Dat bevestigen ook metingen van stroombedrijven. Energiedistributeurs merken dat de stroomdiefstal niet afneemt. Wietkwekers stelen vaak stroom voor warmtelampen om de plantjes te laten groeien.

Advertentie via Ster.nl