Betogers op een legervoertuig bij het hoofdkwartier van het leger in Khartoem
NOS NieuwsAangepast

Sudanezen nog altijd op de been bij kantoor Bashir, ogen gericht op het leger

Bij het presidentieel paleis in Khartoem hebben duizenden betogers de nacht doorgebracht om het ontslag te eisen van president Omar al-Bashir. Ooggetuigen meldden dat de politie vanuit pick-uptrucks traangas tegen de menigte inzette. Pogingen om de betogers uiteen te drijven zouden door ingrijpen van militairen zijn verijdeld.

Het hele weekend waren tienduizenden mensen op de been in de Sudanese hoofdstad. Volgens vakbonden, die hebben opgeroepen tot het verzet, zijn het de grootste protesten sinds december.

Bij het presidentieel paleis zijn ook het ministerie van Defensie en het hoofdkantoor van de inlichtingendienst gevestigd. Om een beeld te krijgen van wat er gebeurt, zijn internationale media vooral afhankelijk van ooggetuigen; buitenlandse journalisten zijn niet welkom in het land.

Stroomstoring

Op verschillende plekken was het afgelopen weekend onrustig in de Sudanese hoofdstad. Betogers staken autobanden in brand en blokkeerden grote kruispunten en een brug tussen het centrum en het noordelijk deel van de stad.

Gisteren was er een grote stroomstoring, waardoor het hele land zonder elektriciteit kwam te zitten. De oorzaak is niet bekendgemaakt. In de loop van de dag werd de stroomtoevoer hersteld.

De protesten begonnen in december vanwege de hoge inflatie en voedseltekorten. Sudan heeft het economisch zwaar sinds de afsplitsing van Zuid-Sudan, waar grote olievelden liggen. Het land is daarna naar het Internationaal Monetair Fonds gestapt om geld te lenen. Dat stelde als voorwaarde dat Bashir stopt met subsidies, waardoor brood bijvoorbeeld veel duurder werd, vertelt correspondent Bram Vermeulen.

Bij aanhoudende betogingen zijn de laatste maanden al tientallen mensen om het leven gekomen, onder meer doordat ordetroepen met scherp op demonstranten schieten. Maar ondanks de druk weigert president Bashir op te stappen. In februari riep hij de noodtoestand uit, die ordetroepen meer bevoegdheden geeft om in te grijpen. De protesten zwakten daarna wat af maar inmiddels lijkt de geest uit de fles.

Volgens Vermeulen zijn nu alle ogen gericht op het leger. "Alles hangt af van wat het leger met de oproep van de betogers gaat doen."

Mogelijk worden de betogers ook gestimuleerd door de ontwikkelingen in Algerije, waar deze week president Bouteflika aftrad na wekenlang aanhoudende massale betogingen in veel Algerijnse steden. Zijn bewind duurde twintig jaar.

Legervoertuig zondag in Khartoem

De sit-in bij zijn paleis begon zaterdag, toen ook al tienduizenden mensen demonstreerden in de hoofdstad. Activisten hadden daartoe opgeroepen met als aanleiding de herdenking van een militaire staatsgreep in 1985, die het einde betekende van de dictatuur van toenmalig president Nimeiri.

Bashir regeert Sudan al dertig jaar met harde hand. Hij is door het Internationaal Strafhof in Den Haag aangeklaagd voor volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid in Darfur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl