De drie fragmenten van Epke Zonderland, Marianne Timmer en Adri van Tiggelen
NOS Nieuws

'Hij staat!', 'Timmertje Timmertje' en 'Mooi stel': sporters over hún fragment

"Het blijft het hoogtepunt van mijn carrière. Het commentaar maakt het extra mooi. 'Hij staat!', iedereen weet waar het over gaat. Je beleeft het dan extra intens." Aan het woord is turner Epke Zonderland over het fragment van de oefening waarmee goud haalde op de Olympische Spelen in Londen.

De beelden zijn inmiddels sportgeschiedenis. Evenals het commentaar van Hans van Zetten. Zonderland blikt in het kader van het 60-jarige jubileum van Studio Sport terug op de gouden oefening uit 2012.

Hij staat! En ik sta! Het is ongekend. Epke Zonderland heeft hier de oefening van zijn leven geturnd. Hij staat. En ik sta ook. Ik ga helemaal uit mijn dak!

Commentator Hans van Zetten tijdens de oefening van Zonderland op de Spelen van 2012

"Het was echt een hele beleving, ik denk niet dat het nog mooier kan worden", zegt Zonderland. "Sindsdien heb ik wel een oefening of wedstrijd geturnd die beter was, maar de Olympische Spelen met zó'n finale. Dat er allemaal toppers in de finale staan, die allemaal de oefening van hun leven turnen, dat maak je gewoon niet meer mee."

'Het lijkt alsof er niemand was die het fragment niet heeft gezien'

De beelden maken het extra bijzonder, vooral voor het thuisfront, zegt de turner. "Wat me van de thuiskomst is bijgebleven is dat er ontzettend veel mensen stonden. Die allemaal mega-enthousiast waren, iedereen sprak me aan. Het leek wel alsof er niemand was die het niet had gezien."

Timmertje, Timmertje, wat ga je doen?

Frank Snoeks tijdens de 1500 meter van Marianne Timmer in Nagano in 1998

"Het was absoluut de beste race die ik ooit heb gereden." Oud-schaatser Marianne Timmer kijkt op de laptop naar haar 1500 meterrace tijdens de Winterspelen in Nagano in 1998. "Deze rit zat ik zo in een flow dat ik totaal niet heb gezien op welke tijd ik zat."

Achteraf was ze, net als de verbaasde commentator Frank Snoeks, ongelooflijk geschrokken van haar tijd, vertelt ze. "Ik ben er de hele dag van slag van geweest en moest steeds huilen."

'Alleen maar positieve herinneringen aan Nagano'

De beelden van haar overwinning bleven haar hele carrière terugkomen. "Maar alleen maar een positieve herinnering hoor. Op het moment zelf krijg je het natuurlijk niet mee."

Later des te meer, zegt Timmer. "Ik heb natuurlijk nog steeds weleens als ik ergens kom dat mensen roepen: Timmertje, Timmertje, wat ga je doen? Bijzonder dat het toch is blijven hangen. Voor Frank Snoeks, die de woorden heeft uitgesproken, is dat natuurlijk ook heel gaaf."

Timmer zegt dat ze vereerd is dat Studio Sport uit alle beelden ook haar tv-fragment heeft gekozen. "Het heeft voor mij persoonlijk veel gedaan, maar blijkbaar ook voor anderen. Bij thuiskomst stond Schiphol op zijn kop. Het was heel bizar, je verwacht het gewoon niet. Ik woonde in een afgelegen straat in Sappemeer, en toen stond er gewoon vijf dagen lang een file voor mijn huis. Bizar, een gekkenhuis."

Dit is een goed stel, hoor!

Theo Reitsma in 1988 over Oranje het winnen van de EK.

International Adri van Tiggelen kijkt naar de beelden van de EK-finale in '88, dé sportprestatie van het Nederlands elftal. Druk klappend zit hij tussen spelers als Marco van Basten, Ruud Gullit en Ronald Koeman na de winst van het EK, de enige hoofdprijs van Oranje tot nu toe. "Te allen tijde zal dit het hoogtepunt blijven van de sport", zegt Van Tiggelen stellig. "Er zijn natuurlijk heel veel sporthoogtepunten, maar dit is voor heel Nederland. Ieder mens heeft hier toen bij stilgestaan."

Sporthistorie in beeld gebracht door Studio Sport, inmiddels alweer 31 jaar geleden. Toch zal menig voetbalfan zich het commentaar van Theo Reitsma na afloop nog heugen. "Het is eigenlijk net zo populair geworden als dat wij daar zo zitten", zegt de linksback van Oranje terwijl hij naar de video kijkt. "Als je dat hoort, dan weet je dat het over dat moment gaat. 'Dit is een goed stel hoor', dat commentaar van Reitsma blijft altijd in je oren klinken. Je ziet hoe enthousiast iedereen aan het klappen is. Het blijven mooie herinneringen."

'Je leefde in een soort roes'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl