In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Proef met levende ganzenverschrikkers is mislukt

De proef van de Dierenbescherming om overlastgevende ganzen in de Hoeksche Waard op een diervriendelijke manier te verjagen, is mislukt. Dat zegt Jan Luijendijk, voorzitter van de lokale jagersvereniging.

In Nederland overwinteren steeds meer ganzen. Het zijn er nu zo'n 2 miljoen. Jaarlijks worden 250.000 vogels gedood omdat ze gewassen en grassen opeten en het land onder poepen waardoor de grond verzuurt.

Maar niet iedereen is voorstander van dat schieten en soms lukt dat ook niet. Daarom bedachten de Dierenbescherming, de provincie Zuid-Holland en twee boerenbedrijven in januari een pilot: vrijwilligers de beesten laten wegjagen.

Nooit komen opdagen

Eerste probleem: er meldden zich maar vier vrijwilligers die op afroep beschikbaar wilden zijn. Dat waren twee mensen van Animal Rights, eentje van de Dierenbescherming en Joost Kant namens de lokale jagersvereniging.

Kant is intussen 48 keer opgeroepen."Ik was de enige. De drie anderen zijn nooit gekomen", vertelt hij aan RTV Rijnmond.

Jagersvoorman Luijendijk is teleurgesteld: "De organisaties die altijd de grootste mond hebben over alternatieven voor bejaging van ganzen vonden het gebied 'te ver weg' en ook de tijden waarop ze moesten verschijnen, konden niet op veel animo rekenen."

Het verjagen werkte ook al niet. "Dan gaan ze van de ene boer naar de ander. Die ganzen moeten toch eten", zegt Kant. Volgens Luijendijk wordt de klus ook onderschat.

Toch wel een eer

Joost Kant is door de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging uitgeroepen tot ganzen(ver)jager van het jaar, omdat hij als enige steeds kwam. "Toch wel een eer", zegt hij. "Er wordt zo vaak gedacht dat wij als jagers doodschieters zijn, maar we zijn ook met andere dingen bezig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl