NOS Nieuws

Limburgse kinderen met overgewicht krijgen coach

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Kinderen met overgewicht in de provincie Limburg kunnen vanaf nu uitgebreide ondersteuning krijgen om af te vallen en hun gezondheid te verbeteren. Een proef die in Maastricht zijn nut heeft bewezen, wordt uitgerold over de hele provincie.

De aanpak richt zich op kinderen met zo veel overgewicht dat ze risico lopen op gezondheidsschade. Doel is te voorkomen dat die kinderen gaan lijden aan obesitas. Dat is ernstig overwicht dat vaak tot hart- en vaatziekten, diabetes en andere chronische aandoeningen leidt.

Gezinscoach

Het project Your Coach Next Door richt zich op kinderen met overgewicht én het gezin waar ze uit komen. Die krijgen één centraal aanspreekpunt, de gezinscoach, die als taak heeft om alles wat met het project te maken heeft te regelen. De gesprekken tussen de coach en de kinderen vinden plaats op een bijzondere locatie die speciaal is ingericht om een gezonde levensstijl te stimuleren. De inrichting ervan is op allerlei manieren interactief en daagt kinderen uit

Your Coach Next Door wordt geleid door kinderarts Anita Vreugdenhil van het MUMC+, het academisch ziekenhuis in Maastricht. Aan de provinciale aanpak wordt ook deelgenomen door kinderartsen van de andere Limburgse ziekenhuizen, Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), de provincie, de beide GGD's in Limburg, Maastricht en een reeks andere gemeenten, het welzijnswerk, sportorganisaties en een aantal private partijen nemen deel aan de provinciale aanpak.

Weg van de zorg

"Kern van ons project", zegt Anita Vreugdenhil, "is om het overgewicht van de kinderen zo veel mogelijk niet te medicaliseren. We doen ons uiterste best om ze als het even kan weg te houden uit het ziekenhuis, weg bij de fysiotherapeut en ook weg bij de diëtist. Alles is erop gericht om de kinderen zo veel mogelijk mee te laten doen in de maatschappij en belemmeringen daarbij te overwinnen"

Voor kinderen met overgewicht is bewegen essentieel. Het project omvat onder meer een uitgebreid sportprogramma. Kinderen met overgewicht sporten wekelijks eerst met een buddy, een student die dat vrijwillig doet, en daarna met lotgenoten. Het is de bedoeling dat ze in een maand of negen zin krijgen om zelf te sporten. "Maar elke dag tien kilometer naar school fietsen is ook prima", zegt Vreugdenhil.

Het sportprogramma kan de kinderen ook over een drempel helpen om zich aan te melden bij een reguliere sportvereniging. "Dat is voor kinderen met overgewicht niet altijd makkelijk". Het sportprogramma wordt door de gemeenten gefinancierd. Als ouders het lidmaatschap van een sportvereniging en sportspullen voor hun kind niet kunnen betalen, dan zoekt de coach financiering, bijvoorbeeld bij het Jeugdsportfonds.

Groentetuin en kookles

Behalve op sporten en bewegen richt het programma zich ook op voeding. Vreugdenhil: "De kinderen gaan bijvoorbeeld naar een groentetuin die door vrijwilligers wordt gedreven. Die vertellen over gezonde voeding, laten zien hoe die groenten groeien en organiseren ook een kookworkshop."

De gezinscoaches krijgen vaak te horen van ouders dat gezonde voeding zo duur is. En mensen zeggen ook vaak dat ze eigenlijk niet goed weten welke voeding gezond is.

"Dan neemt een voedingsdeskundige de ouders en bij voorkeur ook de kinderen mee naar de supermarkt. Daar laat hij of zij dan zien hoe je voor niet al te veel geld toch gezonde producten kan kopen. Supermarkten waarmee we samenwerken geven dan geregeld ook een goodie-bag mee met gezonde producten."

Kosteneffectief

Zorgverzekeraars CZ en VGZ financieren Your Coach Next Door voor drie jaar. Zij hebben er direct baat bij dat in het kader van het project een deel van de zorg uit het ziekenhuis en bij andere zorgverleners weggehaald wordt. Dat leidt tot lagere kosten. In die drie jaar doet het MUMC+ onderzoek naar de resultaten en de verhouding tussen de kosten en de opbrengsten van het project.

Obesitas-specialist en kinderarts Edgar van Mil van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is niet overtuigd van de kosteneffectiviteit van Vreugdenhils aanpak, omdat er zo veel kinderen zijn met overgewicht. Daarom richt hij zich op kinderen die al obesitas hebben.

Vreugdenhil wil voorkomen dat het zo ver komt. "Mensen met obesitas kosten naar schatting 20.000 euro aan zorgkosten", zegt ze. "Daar komen de kosten bij van de tien dagen die zij jaarlijks meer verzuimen dan mensen die geen obesitas hebben. En, veel belangrijker nog, je maakt hun leven prettiger. Het vergroot hun mogelijkheid om te participeren in de maatschappij." Ze is ervan overtuigd dat haar aanpak kosteneffectief is.

Eigenlijk is dit project een praktische invulling van een landelijke aanpak van overgewicht bij kinderen. Vreugdenhil hoopt dat de Limburgse resultaten zo goed zullen zijn dat haar aanpak van overgewicht bij kinderen in de basisverzekering wordt opgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl