Huis in Molukse wijk Maastricht beklad, deel bewoners tegen komst niet-Molukkers
Een leegstaande woning in de Molukse wijk in Maastricht is beklad en er zijn vernielingen aangebracht. "Dit is de Molukse wijk. Alleen voor Molukkers", staat op het raam geschreven. Ook zijn er eieren tegen de gevel gegooid.
De actie is mogelijk een gevolg van een brief die onlangs door een groep jongeren in de Molukse gemeenschap is verspreid. Die hadden vernomen dat er mogelijk niet-Molukkers in het huurhuis zouden komen wonen, schrijft 1Limburg. In de brief staat dat de overheid de laatste jaren steeds vaker niet-Molukse gezinnen in Molukse wijken wil laten integreren.
De Maastrichtse wijk is volledig Moluks. Alle 129 woningen zijn verhuurd aan mensen met een Molukse achtergrond. Verhuur aan anderen ligt gevoelig. In de jaren zestig zijn in verschillende steden aparte Molukse wijken gebouwd.
De Molukkers zijn nakomelingen van de 12.500 militairen van het Koninklijk Nederlands-Indische Leger die met hun gezinnen in 1951 naar Nederland kwamen, in de hoop later naar een eigen staat op de Zuid-Molukken te kunnen gaan. Ze werden in de jaren vijftig opgevangen in kampen, in de jaren zestig werden ze door de overheid gedwongen zich in aparte wijken te vestigen.
In eerste instantie kwamen er zo'n 60 Molukse wijken. Nu zijn er nog 45 over, blijkt uit een onderzoek van NRC in 2017. Zo'n 40 procent van de Molukkers in Nederland woont nog in zo'n wijk.
Afdwingen
De Molukse jongeren in Maastricht verwijten de woningcorporatie dat zij integratie willen afdwingen "door prijzen van de huurwoningen dusdanig worden op te schroeven dat ze niet meer betaalbaar zijn voor een doorsnee Moluks gezin met of zonder kinderen. Onder de noemer 'Europese norm' hanteert woningcorporatie Woonpunt deze dooddoener om Molukse huurders af te schrikken", staat in de brief.
Woonpunt schrijft in een reactie dat er afspraken zijn gemaakt met de bewonerscommissie in de Molukse wijk over het toewijzen van vrijkomende woningen in de wijk Heer. "Die afspraken houden in dat mensen die binding hebben met de Molukse wijk voorrang krijgen, mits ze voldoen aan de criteria die gelden qua huishoudsamenstelling en inkomen."
Geen geschikte kandidaat
Volgens de woningcorporatie leverde deze specifieke woning geen geschikte kandidaat op uit de Molukse gemeenschap, waarna een aantal niet-Molukse kandidaten is uitgenodigd voor een bezichtiging. "Wij hebben precies gehandeld volgens afspraak. Sommige mensen uit de Molukse wijk zijn het daar dan toch niet mee eens", schrijft Woonpunt. "Dat mag. Wij gaan daarom nogmaals in gesprek met de buurt hierover."
Woonpunt laat aan de NOS weten waarschijnlijk geen aangifte te doen, omdat de gang naar de politie de verhoudingen verder op scherp kan zetten. De vernielingen en bekladdingen noemt Woonpunt onacceptabel. Twee jaar geleden speelde in Gennep ongeveer hetzelfde.