Papegaaiduiker (niet die in Dordrecht)
NOS Nieuws

Verdwaalde papegaaiduiker gespot in Dordtse vijver

In een vijver midden in een woonwijk in Dordrecht zit een papegaaiduiker. Het is volgens boswachter en vogelspotter Thomas van der Es van Staatsbosbeheer Biesbosch uitzonderlijk dat de vogel zo ver van de kust vandaan is. "Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Het is voor zover ik weet in zeker twintig tot dertig jaar niet voorgekomen in de vogelwereld." Het dier trekt vogelspotters uit het hele land aan.

De papegaaiduiker komt vooral voor op de Shetlandeilanden en op het vasteland van Noord-Schotland. Het dier broedt in kolonieverband dicht bij de kust, volgens Van der Es. "De vogel komt ook voor in Scandinavië. Het dier overwintert op zee en wordt af en toe gespot op deels Nederlands grondgebied ver op zee vanuit een helikopter", zegt de vogelspotter.

De vraag of het dier door iemand in de vijver in Dordrecht is gezet bij wijze van 1-aprilgrap of dat het zelf die locatie heeft opgezocht, kan de medewerker van Staatsbosbeheer niet beantwoorden. Hij is wel gaan kijken of de vogel er wel echt zat, want in eerste instantie dacht Van der Es dat hij werd beetgenomen.

"Waarschijnlijk leefde de vogel niet in gevangenschap, want hij draagt geen ring en de vleugels zijn volgroeid, maar wel een beetje besmeurd met olie." Het waarschijnlijkste scenario is volgens de boswachter dat de vogel op de Noordzee de verkeerde afslag heeft genomen.

Wat er gaat gebeuren met het verdwaalde dier ligt volgens Van der Es aan de conditie van het beest. "Het is mogelijk dat de vogel nog zwakker wordt, want zijn voedsel is niet te vinden in een sloot in Dordrecht." Waarschijnlijk wordt de papegaaiduiker naar een opvang gebracht. Als hij is aangesterkt wordt het dier losgelaten bij zee, zodat hij zijn soortgenoten weer kan opzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl