Meer toetsen dan mag op school: 'Zeg je er iets van, moet je de klas uit'

  • Iris de Graaf en Anna Pruis

  • Iris de Graaf en Anna Pruis

Op één schooldag drie proefwerken, twee overhoringen en ook nog eens een presentatie. Tientallen leerlingen zeggen tegen NOS Stories dat hun school meer proefwerken op een dag opgeeft dan volgens de eigen schoolregels mag. En dat zorgt voor stress - véél stress.

Landelijke regels over de maximale hoeveelheid huiswerk en proefwerken zijn er niet. Maar in de leerlingenstatuten, regels van de school zelf, staat er wel vaak dat er maximaal een of twee proefwerken per dag mogen worden opgegeven. Toch worden die regels niet altijd opgevolgd.

NOS Stories zocht uit wat je kan doen als je school de regels niet volgt, en hoe je om kan gaan met al die stress:

Volgens de wet moet elke school een leerlingenstatuut hebben, waar de schoolleiding en de leerlingenraad afspraken maken over de regels op school. Daar staan bij veel scholen ook regels in over huiswerk en proefwerken. We checkten tientallen statuten en in bijna allemaal staat dat er maximaal een of twee proefwerken op een dag gegeven mogen worden.

Maar dat gaat dus nog wel eens fout, blijkt uit verklaringen van tientallen leerlingen op middelbare scholieren.

We hadden geen andere keus dan die drie toetsen maar accepteren.

Joey

Zo vertelt Joey (achternaam bekend bij de redactie) uit 5 havo: "We kregen best vaak drie toetsen op één dag, terwijl in de regels staat dat het er maximaal twee per dag mogen zijn. Als we er wat van zeiden, dan stelde een docent vaak een andere datum voor, die nog slechter uitkwam. En dan mochten we kiezen, maar eigenlijk hadden we geen andere keus dan die drie toetsen maar te accepteren."

Gechanteerd

Ook Huib van Leijenhorst uit 4 havo voelt zich vaak in een hoekje gedreven: "Als je zegt dat je te veel toetsen op een dag hebt, zegt zo'n docent 'mijn vak is ook belangrijk'. Er is geen redelijk gesprek te voeren, je moet je mond houden of je wordt de klas uitgestuurd. Dan voel ik me best wel gechanteerd."

Huib is al meerdere keren naar de docent gestapt met het leerlingenstatuut in de hand. "Dan lachen ze een beetje, maar er wordt verder geen gehoor aan gegeven."

De teamleider van de school van Huib zegt dat dit inderdaad wel eens gebeurt. "We zijn allemaal mensen. Maar als een leerling naar mij toe zou komen met dit probleem, kies ik altijd de kant van de leerling. Wij vragen leerlingen goed te plannen, dat moeten docenten dan ook doen."

Hogere cijfers

Te veel proefwerken zorgt voor veel stress. Maar los van die proefwerken, wordt stress door schoolwerk een steeds groter probleem.

Jordy Klaas van het LAKS, de organisatie die zich inzet voor scholieren, zegt het er druk mee te hebben: "De laatste maanden is stress onder scholieren een steeds groter probleem aan het worden. Dat komt vooral doordat ze alles moeten combineren: school, een bijbaan, vrienden en familie".

Daarnaast neemt de prestatiedruk toe; er worden steeds hogere cijfers gevraagd vanuit hogescholen en universiteiten.

Maar het LAKS vindt het moeilijk om het probleem aan te pakken. "Stress komt ook door verschillende problemen op middelbare scholen. Zo zijn er te weinig docenten, waardoor ze minder aandacht hebben voor leerlingen. Ook is loopbaanbegeleiding erg slecht geregeld. Er is te weinig aandacht en begeleiding bij het kiezen van een profiel of studie, en dat levert stress op. Helemaal sinds de basisbeurs is afgeschaft en je keus eigenlijk direct 'goed' moet zijn", aldus Klaas.

Deel artikel: