Raymond van Barneveld
NOS Sport

Van Barneveld nog twee keer in 'zijn' Ahoy: 'Weet niet of ik het droog houd'

"All good things come to an end." Het waren de eerste woorden van de verklaring die Raymond van Barneveld op 19 november 2018 via zijn social media verspreidde. Na ruim 35 jaar darts, die naar eigen zeggen zijn tol hebben geëist, is het mooi geweest.

Maar pas ná 2019, want Barney wilde een fraai afscheid. Deze week staat hij nog twee avonden op zijn favoriete podium. Namelijk dat van het Rotterdamse Ahoy, waar de Barney Army hem nog voor de laatste maal toezingt.

"Jullie hebben géén idee hoe ik me verheug op die grote oranje zee woensdag en donderdag aanstaande. Ik wil jullie nu al zeggen hoe ongelooflijk trots ik ben op de hele Barney Army 'all over the world'. Door én voor jullie heb ik geleefd voor de darts."

Dat schreef Barney (51) op maandag, twee dagen voor zijn uitzwaaiwedstrijden, op Instagram. Dat de rest van de darters deze week slechts figuranten zijn en dat de ranking van de Premier League even bijzaak is, moge duidelijk zijn.

"Naast bekers optillen, wereldtitels en het krijgen van kinderen is er niets mooiers dan erkenning krijgen voor iets", aldus Van Barneveld. "Ik speel voor heel Nederland en er is niks mooiers dan voor eigen publiek een goede prestatie te leveren. Je ziet de mensen ook genieten: eindelijk zien we hem een keer in het echt."

De afgelopen jaren stapte Van Barneveld nog nooit als verliezer van het podium in Rotterdam. Na iedere zege spreidde hij zijn armen en keek hij omhoog. Het kippenvel stond op zijn armen als hij werd toegezongen door de uitzinnige menigte.

Dat nog één keer, zal Barney zich wensen. Om vervolgens de microfoon te pakken en zich tot zijn in oranje uitgedoste leger te richten. "Ik weet niet of ik de emoties wel de baas ben en het droog houd", aldus Barney. "Mijn kleinzoon van drie is er ook."

Een vrij weekeinde. Iets leuks doen met de kleinkinderen. En, hoe gek het ook klinkt, naar een begrafenis gaan als er iemand is overleden om wie je geeft. Ik heb dat allemaal gemist, al die jaren.

Raymond van Barneveld

Aan diezelfde kleinzoon werd de afgelopen jaren regelmatig gememoreerd. Van Barneveld wilde minder op reis zijn en meer tijd doorbrengen met zijn dierbaren, daar komt het op neer. En minder in de spotlights leven en altijd maar moeten presteren.

"Een vrij weekeinde. Iets leuks doen met de kleinkinderen. En, hoe gek het ook klinkt, naar een begrafenis gaan als er iemand is overleden om wie je geeft. Ik heb dat allemaal gemist, al die jaren", aldus Van Barneveld.

"Maar ik ga niet helemaal weg natuurlijk. Ik blijf iets doen voor de televisie, ga soms een demonstratie geven en misschien dat ik af en toe nog een toernooitje speel. Ik ben een gevoelsmens. Ik ga leuke dingen doen."

1999: Raymond van Barneveld en Phil Taylor

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl