NOS NieuwsAangepast

Antirookclub breekt met activistische longartsen

De Alliantie Nederland Rookvrij heeft de stichting van twee longartsen uit de koepel van tabaksbestrijders gezet. De reden is dat ze te activistisch en confronterend opereren, bevestigt alliantie-voorzitter Floris Italianer na berichtgeving in Trouw.

Het gaat om de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker, die met hun Stichting Rookpreventie Jeugd en website TabakNee.nl al jaren fel actievoeren tegen de tabaksindustrie en tegen bestuurders en politici die die industrie in hun ogen ontzien.

Wanda de Kanter en Pauline Dekker op een foto uit 2014

"Als je kijkt naar de strategie die de alliantie aanhoudt, een van verbinden en draagvlak, dan is die anders dan de strategie van hun stichting", zegt Italianer in het NOS Radio 1 Journaal. "We denken dat het veel effectiever is om die twee koersen naast elkaar te hebben en niet onder een koepel. Dat werkte nog weleens verwarrend."

Longarts Dekker zegt dat ze verrast was over het besluit van de alliantie. "Het is van één kant gegaan, dat is altijd jammer. Laten we vooropstellen dat we allebei hetzelfde doel nastreven, alleen het tempo waarin we werken is anders."

Subsidie stopgezet

De Alliantie Nederland Rookvrij is een samenwerkingsverband van 155 bedrijven, gemeenten, ziekenhuizen en artsenverenigingen. Voorzitter Italianer, ook directeur van de Hartstichting, schreef De Kanter en Dekker eerder deze maand een brief waarin hun de deur werd gewezen, schrijft Trouw. Daarvoor had KWF Kankerbestrijding subsidie aan de site van de twee longartsen stopgezet vanwege "verschillen van inzicht en concrete irritaties en onvrede over bepaalde activiteiten".

KWF besloot daartoe nadat op de site Tabaknee.nl een artikel was verschenen met een oproep aan staatssecretaris Blokhuis om oud-Kamerlid Jolande Sap te vervangen als voorzitter van een groep deskundigen die voor het Nationaal Preventieakkoord oplossingen moeten bedenken tegen het roken. Sap zou als commissaris bij adviesorganisatie KPMG niet geschikt zijn omdat KPMG "dubieuze onderzoeken" zou doen in opdracht van tabaksfabrikanten.

Blokhuis verving Sap niet, maar KWF was woest om het artikel, schrijft Trouw. De organisatie eiste dat het van de site gehaald zou worden. Het zou "potentieel schadelijk zijn voor onze inbreng in het Preventieakkoord". De Kanter en Dekker lieten het stuk staan, waarop per 2019 de geldkraan werd dichtgedraaid.

De Kanter en Dekker spreken zich in interviews onomwonden uit over de gevaren van roken:

Longarts: 'Roken is een soort genocide'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl